Van bestuderen naar begrijpen


Bomen

Levend fossiel

Voor veel mensen is het een van de eerste blaadjes die ze nu op de grond zien liggen als ze de deur uitstappen. Tenminste voorde stedelingen onder ons. Knalgeel en een aparte waaiervorm. De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) is geen wilde plant.

lees hier verder ...
Bomen

Bodembedekker: naaldbos

Elk type bodem heeft een eigen plantengroei. Soms staat de grond vol met grassen, op andere bodems staan veel struiken. De ene bodem is kaal zand en de andere is helemaal bedekt. Of planten op een bodem kunnen groeien heeft niet alleen met het type bodem te maken maar ook de interacties met andere plantensoorten spelen een belangrijke rol. Daarnaast hebben ook dieren en mensen een grote invloed op de begroeiing  

lees hier verder ...
Bijzonder

Felle vruchten

Soms zijn de vruchten nog mooier dan de bloemen. De Wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) is hier een goed voorbeeld van. De oranje met roze vruchten zijn zo opvallend van kleur en vorm dat struik daar zijn naam aan heeft te danken.

lees hier verder ...
Doorbloeiers

Laatbloeiers

Nu november al flink opschiet zullen maar weinig mensen naar buiten trekken om te genieten van kleurrijke bloemenpracht. Terwijl de dagen korter worden, zou je eerder de kleuren verwachten van de bladeren aan de bomen (en volgende week wellicht op de gezichten van Pieten).

lees hier verder ...
Herfst

Ondergrondse hulp

Overal om je heen zie je paddenstoelen. In allerlei kleuren, vormen en maten. Sommige eetbaar andere weer niet.De meest bekende functie van een paddenstoel, of eigenlijk de schimmel - de paddenstoel is het voortplantingsorgaan van een schimmel - is het opruimen van dood materiaal.

lees hier verder ...

Categorieën

Gastbloggers

Jaar