In Lunteren ligt een goed verborgen gebied, een soort verborgen tuin. De naam is “Pinetum De Dennenhorst” en het is gelegen achter Restaurant “De Lunterense Boer”.

Het aantal echt inheemse naaldbomen in Nederland is beperkt. Met Taxus (Taxus baccata), Grove den (Pinus sylvestris) en Jeneverbes (Juniperus communis) hebben we het wel gehad. Alle andere soorten zijn hier ooit naar toe gehaald en aangeplant. Voor een liefhebber van bomen is het een feest om soorten coniferen of naaldbomen, uit de hele wereld, in hun volwassen toestand te kunnen zien. Vooral een paar Zilverdennen uit Noord-Amerika maakten grote indruk: Abies grandis en Abies procera, respectievelijk Reuzen- en Edele zilverden. Maar ook enkele Sparren en Levensbomen zien er indrukwekkend uit. De orde waartoe de soorten behoren is Pinales, afgeleid van Pinus, de Latijnse naam voor Den of Pijnboom, vandaar dat een tuin vol coniferen Pinetum heet.

De orde Pinales bestaat uit 7 families (o.a. Zilversparren, Ceders, Dennen, Cipressen en Taxusfamilie). Over de hele wereld bestaan ongeveer 550 soorten in zeer uiteenlopende biotopen, van droog naar nat, van koudere streken tot subtropische gebieden, van laagland tot in het gebergte. Vooral ook in de winter, wanneer er wat sneeuw ligt, moet deze tuin er wel sprookjesachtig uitzien. Op de foto vruchten (kegels) en schubvormige bladeren van Thuja occidentalis, de Westerse Levensboom.

Tekst en foto Gerard Bögemann, 27 november 2016, © Flora van Nederland