Een adagium van de redacteur van Flora van Nederland is ‘De natuur begint direct bij je voordeur’. Om hier handen en voeten aan te geven, neem ik de plantensoorten eens onder de loep die je zoal op de stoep en tussen stoeptegels, langs de gevels van huizen in de straat en bijvoorbeeld in de straatgoot kunt vinden.
De wilde plantenwereld beleven, onderzoeken en begrijpen. Kom je er zelf niet uit en heb je een vraag over een wilde inheemse plant, mail je vraag naar de redactie van Flora van Nederland ter attentie van bioloog Maurice.
Kleurrijke en geurende bloemen zijn het ‘uithangbord’ van bloeiende planten om insecten aan te trekken voor de bestuiving en dus bevruchting en voortplanting van de plantensoort. Je kunt dat in de natuur voortdurend zien gebeuren als je er een beetje op let tijdens het wandelen.
Een fenomeen dat vooral van belang is in het voorjaar is dat sommige planten warmte benutten om insecten aan te trekken voor bestuiving en bevruchting. We maken daarbij onderscheid tussen planten die passief de warmtestraling van de zon invangen en planten die actief warmte produceren.
Kerstmis valt in het winterseizoen. Een periode dat onze inheemse wilde planten normaalgesproken in rust verkeren. Toch zie je ook dit jaar weer dat er nog een aantal planten in bloei staat.
Niet alleen mensen kunnen noten op hun zang hebben, maar ook de natuur; zeker in deze tijd van het jaar. Veel bomen en struiken hebben na hun bloei vruchten gevormd en een aantal daarvan zijn noten die niet alleen door dieren, zoals Eekhoorns, worden verzameld maar ook door mensen.