Even voorstellen: Mijn naam is John Bijl en ik ben de oprichter van het bedrijf Vitro Plus en verantwoordelijk voor de marketing en verkopen. Bij Vitro Plus in Burgh-Haamstede worden 200 soorten inheemse en uitheemse varens vermeerderd door middel van Plantenweefselkweek en door middel van een ingenieus sporenzaaiprogramma, twee verschillende technieken dus.
Verfstoffen om geweven linnen te kleuren werden vóór het industriële tijdperk uit planten gewonnen. Onze voorvaderen hebben in de loop van hun ontwikkeling ontdekt dat planten stoffen afgeven waarmee je dat kunt doen.
Het blauwe bloemetje van de Wilde cichorei (Cichorum intybus) is niet eens zo opvallend, maar geeft de kant van de weg een blauwige gloed. In grazige wegbermen is de plant nu veel in bloei te vinden. Hoewel de meesten er aan voorbij rijden, is het toch een zeer bekende composiet. Veel mensen kennen de Cichorei namelijk in een minder kleurige vorm, van hun bord: Witlof is een voorbeeld van een toepassing van Cichorei in onze keuken.
Groenbemesting wordt in de akkerbouw ingezet om verschillende redenen. In het winterseizoen is het belangrijk bodemerosie door wind of (regen-)water te voorkomen. Het kan worden toegepast om de bodemstructuur of de bodemvruchtbaarheid (vlinderbloemfamilie -> stikstof) te verbeteren. Na het onderploegen zal de hoeveelheid organische stof en op den duur het humusgehalte worden verhoogd.
In het Florajournaal wordt vaak geschreven over allerhande typen habitats. Naast bijvoorbeeld duinen en bossen, zijn venen een voorbeeld van een dergelijk habitat. Soorten die hier groeien zijn aangepast aan zure, natte en voedselarme omstandigheden.
De gele bloemetjes van een aantal soorten uit het geslacht Ganzerik (Potentilla) steken nu overal fel af tegen de groene achtergrond. Op de ietwat verstoorde en betreden plaatsen zul je Vijfvingerkruid (Potentilla reptans) en Zilverschoon (Potentilla anserina) vinden.