De hoge februaritemperatuur die nu al anderhalve week aanhoudt en waaraan de komende dagen toch een einde gaat komen, heeft ertoe geleid dat veel bomen en struiken heel snel in ontwikkeling zijn gekomen. Onder die bomen en struiken heb je nogal wat soorten die bestoven worden via de lucht, zogenaamde windbestuivers.
Het is wonderlijk wat je nu al dicht bij huis kunt aantreffen aan bloeiende planten. Vandaag, 24 februari 2019, met een zonnig weertje en temperaturen die in het zuiden oplopen tot 17 graden in de schaduw hebben we op onze wandeling langs de Maas en in de Kleine Weerd de volgende bloeiende soorten kunnen aantreffen.
Het vroege voorjaar brengt al veel moois met zich mee. Één van de opvallendste soorten die zich al zo vroeg laat zien is toch wel het speenkruid, ook wel gewoon speenkruid genoemd. In razendsnel tempo bedekken ze grote, voorheen nog kale, oppervlakken in een dik donkergroen tapijt.
Het is een stormachtige zaterdagochtend. Twintig deelnemers van de IVN wildeplantencursus verzamelen zich in het Westerveldse Bos voor de traditionele winterwandeling. Het is niet koud, maar de wind waait hard en de grond ligt bezaaid met twijgen. Af en toe kraakt het vervaarlijk.
Ga eens buiten zitten, en probeer om alleen maar waar te nemen. Alleen maar zien, horen, ruiken, voelen; zonder oordeel, zonder woorden, zonder namen te geven.