Reis mee door onze flora. Een eenjarige zomerbloeier met een kluwenvormige samengetrokken pluim of aar is Papegaaienkruid (SL0047) uit de Amarantenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Maretak (SL1391) uit de Sandelhoutfamilie. Als je Maretak in de natuur tegenkomt, kun je er vrij zeker van zijn dat er kalk in de bodem zit. Een plantensoort die zo duidelijk een kenmerk van de bodem aangeeft noemen we een indicatorsoort. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Een meerjarige soort met wortelknolletjes, die ten zuiden van de Grote rivieren met zijn witte bloemen te vinden is, is Knolsteenbreek (SL1144) uit de Steenbreekfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. In onze zoete en brakke stilstaande wateren, maar ook in stromende open wateren, vinden we het meerjarige Aarvederkruid (SL0851) uit de Vederkruidfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Aalbes (SL1071) uit de Ribesfamilie is een soort die bekend is van de rode en zwarte bessen, waarvan marmalade gemaakt wordt. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Als zomerbloeier valt Wit vetkruid (SL1176) uit de Vetplantenfamilie, met zijn tamelijk hoogopgaande stengels en vele witte, soms roze, bloemen op op weinig begroeide oppervlakken in de volle zon. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.