In steden met oude muren, zoals we er in Nederland en België behoorlijk wat hebben, komt een aantal plantensoorten voor dat kenmerkend is voor die oude muren. Heel bijzonder is wel de situatie die we op bijgaande foto kunnen zien en die we hebben gemaakt op 22 mei 2019 in Maastricht.
Met financiële ondersteuning door het Hugo de Vriesfonds en het Elisabeth Strouvenfonds is Flora van Nederland wederom in staat om dit jaar een aantal videodeterminaties samen te stellen en daarmee het aantal volledige plantenpaspoorten mèt determinatievideo en illustratieve fotocarrousel uit te breiden.
Waar het afgelopen week over een figuurlijke appel ging, bloeien nu ook de echte appelbomen. Hoewel en supermarkten vol liggen met appels, is de Wilde appel (Malus sylvestris) een relatief zeldzame soort geworden in onze loofbossen.
Groenbemesting wordt in de akkerbouw ingezet om verschillende redenen. In het winterseizoen is het belangrijk bodemerosie door wind of (regen-)water te voorkomen. Het kan worden toegepast om de bodemstructuur of de bodemvruchtbaarheid (vlinderbloemfamilie -> stikstof) te verbeteren. Na het onderploegen zal de hoeveelheid organische stof en op den duur het humusgehalte worden verhoogd.
Mei en juni zijn de orchideeënmaanden bij uitstek. Een groot deel van de orchideeën in Nederland beginnen nu te bloeien en de Harlekijn (Anacamptis morio) is al bijna klaar met de bloeiperiode. Het is echter altijd flink zoeken naar deze vaak spectaculair bloeiende planten.
Wat dacht je van Moederkruid? Is dat niet een heel toepasselijke plant met mooie geel-witte bloemen, die veel lijkt op Echte kamille dat vroeger ook moederkruid werd genoemd?