• Meer plezier

  Meer plezier

  "Ik vind de filmpjes, de uitleg en de informatie geweldig. Ik kijk regelmatig naar de website." 

 • Laagdrempelige plantencursus

  Laagdrempelige plantencursus

  "Tijdens mijn opleiding voor IVN natuurgids heb ik flora van Nederland heel veel geraadpleegd. De determinatievideos en beschrijvingen zijn enorm duidelijk en leerzaam."


 • /cms-data/image/home-slideheader_03-img.jpg

  Verrijking

  "Kennis van de natuur leidt tot meer respect voor de natuur! Video’s zijn uitstekend gemaakt en heel instructief."

 • /cms-data/image/home-slideheader_04-img.jpg

  Verdieping

  Goed kijken en speuren is vaak het allereerste wat iemand met liefde voor de natuur doet.

 • /cms-data/image/home-slideheader_05-img.jpg

  Inspiratie

  575.000+ bezoekers laten zich inspireren door Flora van Nederland.

Meer naar buiten


Plant- aardige berichten


Variabele bladranden

De variatie in bladvormen lijkt wel oneindig.
Niet alleen de vorm van het blad is zeer gevarieerd, maar ook de randen van de bladeren en deelblaadjes kunnen heel gevarieerd zijn. Het kenmerk bladrand is dan ook een belangrijk kenmerk om te gebruiken bij het op naam brengen van een gevonden plant. Bij de meeste plantensoorten is het type bladrand aan alle bladeren te herkennen en identiek, maar er is ook een aantal plantensoorten, waarbij de randen per plant of tussen planten van dezelfde soort kunnen verschillen.

lees hier verder ...

Plantengemeenschappen

Planten staan nooit zomaar ergens, ook al zou je dat misschien wel denken als je bijvoorbeeld langs de huizen in een straat een Melkdistel, Gehoornde klaverzuring of Straatgras ziet staan. Deze plantensoorten horen thuis in een Plantengemeenschap, die we rekenen tot de Klasse van de Ruderale gemeenschappen. Een veel in Nederland voorkomende plantengemeenschap is de Glanshaver-associatie.

lees hier verder ...

Herkennen van bloemvormen

Ogenschijnlijk lijken er wel evenveel bloemvormen als bloemen van plantensoorten te zijn. De vormenrijkdom van bloemen is schier onbeperkt. Toch is er als we nauwkeuriger gaan kijken naar de diverse bloemvormen een duidelijke regelmaat te vinden. Het is zelfs zo, dat sommige bloemvormen heel kenmerkend zijn voor een grotere groep van plantensoorten. Dat valt heel erg goed op bij het nader beschouwen van sommige plantenfamilies.

lees hier verder ...

Ontdek Flora van Nederland


Video's zoeken op naam

Het zoeken op naam binnen de Flora van Nederland gaat op een eenvoudige wijze. Ook planten met een naam die uit twee delen bestaat kunt u op verschillende plekken binnen het alfabetisch zoeken vinden.

lees hier verder ...

Vroegeling


 • Het kleine sierlijke plantje Vroegeling, Erophila verna, kun je op rechtstreeks door de zon verwarmde plekken al in januari bloeiend aantreffen.

Bloeiers in januari


Daar horen niet alleen planten bij die het hele jaar door bloeien, zoals het Straatgras en Madeliefje, maar het is ook de maand waarin vaak de Hazelaar en Els al bloeiend zijn te vinden. Bekijk bloeiers in januari

Planten dichterbij


"Wat heerlijk om gewoon even online te kunnen zoeken en van alles over een plant te leren. Daar leveren wij graag een bijdrage aan."

Partners en sponsors