• Inspiratie

  Inspiratie

  "Ik vind de filmpjes, de uitleg en de informatie geweldig." 

 • Een online basiscursus planten voor iedereen

  Een online basiscursus planten voor iedereen

  "De determinatievideos en beschrijvingen zijn enorm duidelijk en leerzaam."


 • /cms-data/image/home-slideheader_03-img.jpg

  Verrijking

  "Kennis van de natuur leidt tot meer respect voor de natuur!"

 • /cms-data/image/home-slideheader_04-img.jpg

  Verdieping

  Goed kijken en speuren is vaak het allereerste wat iemand met liefde voor de natuur doet.

 • /cms-data/image/home-slideheader_05-img.jpg

  Afleiding

  Rust, schoonheid, liefde en energie.

Even de gedachten op wat anders


Gele anemoon in loofbossen

Een anemoon die veel minder voorkomt dan de witte Bosanemoon is de Gele anemoon, Anemone ranunculoides L. uit de Ranonkelfamilie. Ze komt voor in loofbossen en hakhout op vochtige en kalkhoudende bodems, zoals we die in Zuid-Limburg vinden, maar we kunnen de soort ook als stinzenplant aantreffen in de bosrijke omgeving van buitenplaatsen, waar de soort dan vaak oorspronkelijk is aangeplant.

lees hier verder ...

Plant- aardige berichten


Variabele bladranden

De variatie in bladvormen lijkt wel oneindig.
Niet alleen de vorm van het blad is zeer gevarieerd, maar ook de randen van de bladeren en deelblaadjes kunnen heel gevarieerd zijn. Het kenmerk bladrand is dan ook een belangrijk kenmerk om te gebruiken bij het op naam brengen van een gevonden plant. Bij de meeste plantensoorten is het type bladrand aan alle bladeren te herkennen en identiek, maar er is ook een aantal plantensoorten, waarbij de randen per plant of tussen planten van dezelfde soort kunnen verschillen.

lees hier verder ...

Plantengemeenschappen

Planten staan nooit zomaar ergens, ook al zou je dat misschien wel denken als je bijvoorbeeld langs de huizen in een straat een Melkdistel, Gehoornde klaverzuring of Straatgras ziet staan. Deze plantensoorten horen thuis in een Plantengemeenschap, die we rekenen tot de Klasse van de Ruderale gemeenschappen. Een veel in Nederland voorkomende plantengemeenschap is de Glanshaver-associatie.

lees hier verder ...

Herkennen van bloemvormen

Ogenschijnlijk lijken er wel evenveel bloemvormen als bloemen van plantensoorten te zijn. De vormenrijkdom van bloemen is schier onbeperkt. Toch is er als we nauwkeuriger gaan kijken naar de diverse bloemvormen een duidelijke regelmaat te vinden. Het is zelfs zo, dat sommige bloemvormen heel kenmerkend zijn voor een grotere groep van plantensoorten. Dat valt heel erg goed op bij het nader beschouwen van sommige plantenfamilies.

lees hier verder ...

Ontdek Flora van Nederland thuis


Video's zoeken op naam

Het zoeken op naam binnen de Flora van Nederland gaat op een eenvoudige wijze. Ook planten met een naam die uit twee delen bestaat kunt u op verschillende plekken binnen het alfabetisch zoeken vinden.

lees hier verder ...

Zoeken op kleur

De kleur van bloemen kan heel verscheiden zijn. De meeste bloemen met kleuren gebruiken die kleur om op te vallen en dieren aan te trekken. Dat kunnen in onze streken bijen, hommels, vlinders, zweefvliegen en andere kleine dieren zijn, maar in de tropen kunnen het ook vogels en zelfs zoogdieren zijn.


lees hier verder ...

Witte dovenetel


 • Vanaf het begin van de lente kun je vaak al de Witte dovenetel vinden. Het is het schoolvoorbeeld van een plant uit de Lipbloemenfamilie met zijn vierkante stengel en de op brandnetelbladeren lijkende zacht aanvoelende bladeren.

April grasmaand


Deze maand april is  de maand waarin nogal wat windbestuivende plantensoorten van zich doen spreken. In het begin van april bloeien de Berken en zie je de aren van de Grote vossenstaart boven bermen en graslanden uitpriemen. Bekijk de vele soorten die in april gaan bloeien 

Aan de slag met planten


"Ik heb grote waardering voor de opzet van de Flora van Nederland; de hele lay-out werkt uitnodigend; naast de beschrijvingen zijn de verschillende foto's van een plant een heel goed hulpmiddel bij de determinatie." Meer recensies

Partners en sponsors