• Inspiratie

  Inspiratie

  "Omdat het zulke interessante filmpjes zijn. Dat is een hele prettige manier om planten te leren kennen. Anne" mei 2020

 • Stichting Planten dichterbij

  Stichting Planten dichterbij

  "Samen voor planten en natuur met Flora van Nederland."


 • /cms-data/image/home-slideheader_03-img.jpg

  Verrijking

  "Een feest van herkenning bij mijn wandelingen in het zuidlimburgse landschap. Ton" mei 2020

 • /cms-data/image/home-slideheader_04-img.jpg

  Verdieping

  "Flora van Nederland is een supergoed hulpmiddel bij het determineren van planten! Jennifer" mei 2020

 • /cms-data/image/home-slideheader_05-img.jpg

  Leerzaam en leuk

  "Ik ben gek op de informatieve filmpjes waarin de planten worden getoond en van commentaar voorzien. Hans" mei 2020

De charme van wandelen


Gevlekte scheerling en de gifbeker

De stengel van Gevlekte scheerling staat rechtop, is wat berijpt en kaal. Onderaan is deze bezet met bruinrode vlekken. Naar deze vlekken is de plant genoemd. Het meest bekend, al uit de Griekse oudheid, is de Gevlekte scheerling als de plant waarvan het sap gebruikt is om de gifbeker voor de filosoof Socrates te bereiden.

lees hier verder ...

Handjesgras een zonaanbidder

Oorspronkelijk komt Handjesgras uit warme streken in Afrika en het Midden-Oosten, maar is op veel plaatsen ingeburgerd. Vooral langs rivierstrandjes, op zandige plekken in de uiterwaard en in de duingebieden van Zeeland en Zuid-Holland, kunnen we Handjesgras waarnemen. De groei van dit gras wordt in vol zonlicht sterk bevorderd.

lees hier verder ...

Samen voor planten, vogels, insecten en natuur


Zelf plantenkenmerken combineren

Maak zelf online combinaties van plantenkenmerken. Jouw combinatie van plantenkenmerken leidt je door naar de plantensoorten met videodeterminaties die het meest passen bij jouw keuze. Dit kan met onze nieuwe loot Flora determineren extra.

lees hier verder ...

Stoepplanten

De redactie van Flora van Nederland hanteert het adagium “De natuur begint bij je voordeur”. Hier word je toch heel blij van: Op de stoep van je voordeur een van de meest bijzondere planten die in Nederland voorkomt.

lees hier verder ...

Het dak op

Onze ICT-er, Ton Haex, heeft aangestoken door Flora van Nederland zijn dak begroend. Deze aanpak van je plat dak zorgt voor een betere temperatuurisolatie én bevordert het vastleggen van CO2 uit de lucht. 


lees hier verder ...

Ontdek Flora van Nederland thuis


Filmpjes zoeken op naam

Het zoeken op naam binnen de Flora van Nederland gaat op een eenvoudige wijze. Ook planten met een naam die uit twee delen bestaat kunt u op verschillende plekken binnen het alfabetisch zoeken vinden.

lees hier verder ...

Kenmerken van planten

Goed kijken en speuren is vaak het allereerste wat iemand met liefde voor de natuur doet. Het onderdeel 'Kijken naar de kenmerken van plantensoorten' is een hulpmiddel om meer gericht te leren kijken. Immers de omschrijvingen van de kenmerken van plantensoorten zijn soms niet zo gemakkelijk meteen te begrijpen.

Kijken naar kenmerken

lees hier verder ...

Reuzenberenklauw


 • Door zijn enorme afmetingen is de Reuzenberenklauw een niet te missen schermbloemige kruidachtige plant. Hij heeft enorm grote schermen met witte bloemen en kan tot wel 4 m hoog worden.

Juli hooimaand


Onder de naam hooimaand is Juli sinds jaar en dag gekend. Het is de warmste maand van het hele jaar. Bekijk opvallende bloeiers in juli 

Aan de slag met planten


"Weten wat je ziet, maakt je bewust van de schoonheid van de wereld en voegt daarom wat toe aan het leven. Gerdi en Hans" juli 2020 Wat onze bezoekers zeggen

Partners en sponsors