• Vinden en herkennen

  Vinden en herkennen

  Het herkennen van wilde Flora om ons heen is vaak niet gemakkelijk, soms zelfs niet voor een ervaren plantenkenner. Florakompas wijst de weg naar 543 paspoorten van plantensoorten met unieke determinatievideo’s en foto's.

 • Video's zoeken

  Video's zoeken

  Het zoeken op naam binnen de Flora van Nederland gaat op een eenvoudige wijze.

 • /cms-data/image/home-slideheader_03-img.jpg

  Plantengemeenschappen

  Plantengemeenschappen vormen de bouwstenen van onze landschappen en zijn een blauwdruk van allerlei onderliggende factoren zoals waterhuishouding, bodem, klimaat en landgebruik.

 • /cms-data/image/home-slideheader_04-img.jpg

  Kijken

  Goed kijken en speuren is vaak het allereerste wat iemand met liefde voor de natuur doet. Kijken naar kenmerken van plantensoorten is een hulpmiddel om meer gericht te leren kijken. 

 • /cms-data/image/home-slideheader_05-img.jpg

  Inheemse planten

  Meer dan 500.000 Nederlanders laten zich inspireren door Flora van Nederland.

Nu mooi te zien


Lijsterbes

In de nazomer en het najaar zie je aan de boom of struik de vele tuilen van oranje tot rode bessen die door spreeuwen en lijsters worden gegeten. Zo wordt de soort verspreid.

lees hier verder ...

Plant- aardige berichten


Nieuwe veldgids Plantengemeenschappen

Nu sterk herzien en weer beschikbaar! Hét standaardwerk over wilde planten en hun omgeving voor plantenliefhebbers, ecologen, studenten en beheerders. Een praktische gids over de Nederlandse plantengemeenschappen en bijbehorende plantensoorten. Niet eerder is zoveel informatie over de flora van Nederland en vegetatiekunde in één boek bijeengebracht.

lees hier verder ...

Variabele bladranden

De variatie in bladvormen lijkt wel oneindig.
Niet alleen de vorm van het blad is zeer gevarieerd, maar ook de randen van de bladeren en deelblaadjes kunnen heel gevarieerd zijn. Het kenmerk bladrand is dan ook een belangrijk kenmerk om te gebruiken bij het op naam brengen van een gevonden plant. Bij de meeste plantensoorten is het type bladrand aan alle bladeren te herkennen en identiek, maar er is ook een aantal plantensoorten, waarbij de randen per plant of tussen planten van dezelfde soort kunnen verschillen.

lees hier verder ...

Scharrelen in Flora van Nederland


Klimop en insecten


 • Tegen muren en bomen groeit nogal eens op rijkere bodems de Klimop. Het is een algemene soort in onze rijkere loofbossen en groeit met zijn vuistdikke wortels tegen bomen op of over de bosbodem.

Zoeken op kleur


De kleur van bloemen kan heel verscheiden zijn. De meeste bloemen met kleuren gebruiken die kleur om op te vallen en dieren aan te trekken. Ga verder met zoeken op bloemkleur

Mensen vertellen


"Hele toegankelijke en inspirerende bron van informatie en kennis. Om blij van te worden, november 2019" .Steun behoud en toekomst van Flora van Nederland

Onze partners


Onderstaande organisaties dragen Flora van Nederland een warm hart toe en ondersteunen onze missie.