• Vinden en herkennen

  Vinden en herkennen

  Het herkennen van wilde Flora om ons heen is vaak niet gemakkelijk, soms zelfs niet voor een ervaren plantenkenner. Florakompas wijst de weg naar 543 paspoorten van plantensoorten met unieke determinatievideo’s en foto's.

 • Video's zoeken

  Video's zoeken

  Het zoeken op naam binnen de Flora van Nederland gaat op een eenvoudige wijze.

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_03-img.jpg

  Plantengemeenschappen

  Plantengemeenschappen vormen de bouwstenen van onze landschappen en zijn een blauwdruk van allerlei onderliggende factoren zoals waterhuishouding, bodem, klimaat en landgebruik.

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_04-img.jpg

  Kijken

  Goed kijken en speuren is vaak het allereerste wat iemand met liefde voor de natuur doet. Kijken naar kenmerken van plantensoorten is een hulpmiddel om meer gericht te leren kijken. 

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_05-img.jpg

  Inheemse planten

  Meer dan 500.000 Nederlanders laten zich inspireren door Flora van Nederland.

Buiten begint met Flora van Nederland


Doornappel

Op zandige bodems en akkers en in moestuinen kun je een opvallende plant aantreffen met grote witte tot licht lila kleurige bloemen en wel heel typische vruchten. Het is de Doornappel.


lees hier verder ...

Plant- aardige berichten


Bessen

De Eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) is natuurlijk op zijn mooist in mei. De witte bloemen sieren het struweellandschap van heggen en bermen en trekken de aandacht van de vliegende insecten.

lees hier verder ...

Verfstoffen uit planten

Verfstoffen om geweven linnen te kleuren werden vóór het industriële tijdperk uit planten gewonnen. Onze voorvaderen hebben in de loop van hun ontwikkeling ontdekt dat planten stoffen afgeven waarmee je dat kunt doen.

lees hier verder ...

Focus op kaasjeskruiden

In de zomer zie je in graslanden en bermen, maar ook in tuinen de paarsroze kleuren van de bloemen van Kaasjeskruiden. Kaasjeskruiden hebben met elkaar gemeenschappelijk dat in de bloem een zuil zichtbaar is waarin een flink aantal meeldraden bij elkaar staat.

lees hier verder ...

Scharrelen in Flora van Nederland


Video's snel zoeken

Het zoeken op naam binnen de Flora van Nederland gaat op een eenvoudige wijze. Ook planten met een naam die uit twee delen bestaat kunt u op verschillende plekken binnen het alfabetisch zoeken vinden.

lees hier verder ...

Zoeken op kleur

De kleur van bloemen kan heel verscheiden zijn. De meeste bloemen met kleuren gebruiken die kleur om op te vallen en dieren aan te trekken. Dat kunnen in onze streken bijen, hommels, vlinders, zweefvliegen en andere kleine dieren zijn, maar in de tropen kunnen het ook vogels en zelfs zoogdieren zijn.


lees hier verder ...

Nieuwe video


 • Een wat kleine varen met een zwarte bladsteel is de Zwartsteel. Je vindt deze varen, die niet groter wordt dan zo'n 30 cm voornamelijk op oudere muren en soms in greppels in bossen.

Kijk eens verder


Goed kijken en speuren is vaak het allereerste wat iemand met liefde voor de natuur doet. Het onderdeel 'Kijken naar de kenmerken van plantensoorten' is een hulpmiddel om meer gericht te leren kijken.

Mensen vertellen


"Kennis van de natuur leidt tot meer respect voor de natuur! Video’s zijn uitstekend gemaakt en heel instructief. Steun behoud en toekomst van Flora van Nederland

Onze partners


Onderstaande organisaties dragen Flora van Nederland een warm hart toe en ondersteunen onze missie.