Januari wordt sinds mensenheugenis ook de Louwmaand genoemd. Dit is in beginsel de koudste maand in Nederland en België. De langjarige gemiddelde maximum temperatuur bedraagt in Nederland 6,0 C. Je verwacht in januari eigenlijk weinig bloeiende planten te zien, maar vooral in jaren met een milde winter, of in jaren dat er flinke zonnige periodes zijn kun je toch een aantal planten in bloei aantreffen.
Van oudsher wordt December de Wintermaand genoemd, maar met een langjarige gemiddelde temperatuur van 4 C is het deze maand nog net iets minder koud dan in januari. Hoewel dit de tijd is dat de natuur tot rust lijkt te komen zie je toch dat ook in december nog planten met hun bloei beginnen.
De maand September wordt vanoudsher ook wel Herfstmaand genoemd. Weliswaar begint de astronomische herfst pas op 23 september, maar de meteorologische herfst begint op 1 september.
Augustus is van oudsher de Oogstmaand. De langjarige gemiddelde maximum temperatuur van deze zomermaand is 22,5 C over een langjarig gemiddelde 1991-2020, bron KNMI. Voor onze wilde flora is het eveneens een maand waarin veel planten, die eerder met hun bloei begonnen zijn, tot zaadzetting komen.
Onder de naam Hooimaand is Juli sinds jaar en dag gekend. Het is de warmste maand van het hele jaar met een gemiddelde maximum temperatuur van 22,2 C over een hele lange periode gemeten. Dat is ruim 2 graden meer dan de voorgaande maand juni, die Zomermaand heet.
De maand Juni heeft traditioneel de naam Zomermaand. Het is ook de eerste maand van de meteorologische zomer met een langjarige gemiddelde maximum temperatuur van 19,8 Celsius, dat is maar liefst 2,5 graden meer dan mei.