Wat kenmerkt de Nederlandse natuur? Van haring tot knotwilg en van de grote vuurvlinder in Overijssel tot het zinkviooltje in Zuid-Limburg. 'Canon van de Nederlandse natuur' beschrijft vijftig karakteristieke soorten planten en dieren, met aandacht voor bodem en landschap, water en weer en ook de geuren en geluiden van de natuur in Nederland.
De ‘Zadenatlas van Nederland’ (Digital Diaspore Atlas of the Netherlands) is een standaardwerk voor al diegenen die willen weten of ze wel de juiste zaden hebben verzameld van onze inheemse Nederlandse plantensoorten.
De bomen uit deze familie zijn éénhuizig. De mannelijk bloeiende bloeiwijzen zijn soms katjesvormig, of bestaan uit langgerekte bloeiwijzen die aan dezelfde bomen te vinden zijn als de vrouwelijke bloeiwijzen.
Een kenmerk dat de plantensoorten uit de Amarantenfamilie gemeenschappelijk hebben, is de vijftalligheid van de bloemen. Maar een duidelijk onderscheid tussen kroonbladen en kelkbladen mis je bij deze plantensoorten.
De kruiden uit deze kleine familie hebben ondergrondse knollen net als Krokus. De regelmatige, zestallige bloemen lijken op die van Krokus, maar komen in de herfst tevoorschijn, terwijl in het voorjaar alleen de lijnvormige bladeren en de doosvrucht te zien zijn.
Bomen planten is belangrijk en vooral leuk om te doen. Ze leven lang, vragen weinig onderhoud en hun schoonheid neemt met de jaren toe. Maar waarom staan ze dan niet in elke tuin? Met (meer) bomen in de tuin kun je een prettige en gezonde plek creëren. Met het boek ‘Minibos in je tuin’ willen we daaraan bijdragen.