In het vroege voorjaar produceren mannelijk bloeiende Taxus bomen zoveel pollen of stuifmeel, dat, wanneer je ertegen tikt, hele wolken van pollen uit zo'n boom komen. Ze lijken dan wel in brand te staan en worden in het spraakgebruik dan ook 'Rookbomen' genoemd.
Reis mee door onze flora. Makkelijke herkenningspunten van Zwarte els (SL0036) uit de Berkenfamilie in de winter zijn het donkere uiterlijk van de boom met enigszins paars-zwarte elzenproppen.
Reis mee door onze flora. In onze bossen, bosranden, struwelen en hagen is een van de opvallende struiken Hazelaar SL0366 uit de Berkenfamilie. De struik valt in de winter al op door de bloeiende mannelijke katjes en kleine vrouwelijke bloeiwijzen.
Reis mee door onze flora. Maarts viooltje (SL1384) is een redelijk zeldzame soort uit de Viooltjesfamilie. De plant geurt lekker en wordt derhalve ook wel Welriekend viooltje genoemd. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
Reis mee door onze flora. Iepen zijn van oudsher bomen die in onze loofbossen te vinden zijn, maar sedert eeuwen ook als straatboom worden aangeplant. Een veel ook spontaan opschietende Iep in bosschages is de Gladde iep (SL1320) uit de Iepenfamilie.
Reis mee door onze flora. Klein hoefblad (SL1316) uit de Composietenfamilie. Vroeger werd Klein hoefblad gebruikt als een middel tegen hoesten. Mogelijk komt daar de naam vandaan en is het een verbastering van Hoestblad.