Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging

Op 15 augustus 1845 werd de Vereeniging voor de Nederlandsche Flora opgericht, die later de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging zou gaan heten. Daarmee is de KNBV één van de oudste wetenschappelijke verenigingen in Nederland. Het doel van de vereniging is de kennis over planten, in zijn breedste betekenis, te bevorderen. Dit betekent dat onderzoek en onderwijs in uiteenlopende vakgebieden, variërend van plantenecologie, plantentaxonomie en vegetatiekunde tot plantenfysiologie en moleculaire plantkunde door de vereniging worden gestimuleerd. Dit doen we samen met en dankzij onze leden.

Hugo de Vriesprijs

Geel zonneroosje

Elk jaar reikt de KNBV (samen met het Hugo de Vries fonds) de Hugo de Vriesprijs uit aan de auteur van het beste botanische proefschrift van dat jaar. Daarnaast steunen we jonge onderzoekers en studenten in hun botanische studie in Nederland of daar buiten met het Stipendium Bottelier. De KNBV steunt graag initiatieven die ons doel nastreven. Zo zijn er verschillende botanische boeken uitgebracht met onze steun, maar ook andersoortige publicaties kunnen op ons leunen. Daarnaast geven wij het wetenschappelijke tijdschrift Plant Biology uit.

Nova Flora Neerlandica

De KNBV is ook betrokken bij nieuwe initiatieven. Zo wordt er momenteel gewerkt aan een nieuwe Nederlandse Wetenschappelijke Flora, de Nova Flora Neerlandica. Dit ambitieuze project zal uiteindelijk niet alleen een standaardwerk voor de Nederlandse flora op gaan leveren maar verbindt ook tal van botanische partijen in Nederland. Het Levend Archief is een ander initiatief dat de wortels deels heeft in de KNBV. Het opzetten van een Nationale Zadencollectie en een netwerk van natuurbeschermers zal de komende jaren veel in de belangstelling komen te staan.

Parnassia


Naturalis

In de "rare book room" van Naturalis bezit de vereniging een archief van kostbare historische botanische boeken. Deze collectie is onlangs figuurlijk in het zonnetje gezet met de publicatie van het boek ‘Botanische Meesterwerken’ waarin de historische plek van de KNBV in Nederland wordt besproken en wordt omgeven door botanische kunst, iets wat wij ook van harte ondersteunen.

Bezoek de pagina van de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging