Video Determinatie

Reukeloze kamille - Tripleurospermum maritimum

Kamille is snel te herkennen aan de vele hoofdjes met gele buisbloemen en witte lintbloemen. Ook heeft Kamille fijne en sterk vertakte bladeren. Maar dan ben je er nog niet, want er zijn een paar verschillende soorten die erg op elkaar lijken. Reukeloze kamille lijkt wel heel sterk op Echte kamille, maar meestal helpt het om aan de plant te ruiken. Is er nauwelijks sprake van geur dan is de kans groot dat je met Reukeloze kamille te doen hebt. Ook zijn de bloemhoofdjes wat groter dan die van de Echte kamille. Ze gaan een beetje richting Margriet. Bij Reukeloze kamille slaan de lintbloemen na de bloei minder ver terug dan bij de Echte kamille.

Klik op een foto voor kenmerk met uitleg:
Verspreidingskaart
Ecologische parameters

Reukeloze kamille, Tripleurospermum maritimum (L.) W.D.J.Koch, hoort tot de Composietenfamilie en heeft een zeer zwakke geur. De tot 50 cm groot worden planten lijken in sterke mate op die van Echte kamille. De hoofdjes zijn wat groter dan bij Echte kamille en gaan richting de grootte van de Margriet.

De bladeren zijn meervoudig veerdelig maar wat opvalt is dat de slippen draadvormig en vrijwel rolrond zijn.

Op de hoofdjes met witte lintbloemen en gele buisbloemen vind je geen stroschubben. Tref je deze schutbladachtige schubben wel aan dan heb je te doen met bijvoorbeeld de Valse kamille. De nootjes zijn afgeplat en hebben aan de holle binnenzijde drie sterke, dicht opeenstaande ribben. Aan de buitenzijde hebben de nootjes onder de top twee ovale tot omgekeerd-traanvormige olieklieren. Het wordt bekroond door de pappus die zich tot een gegolfd richeltje ontwikkelt. Na de bloei slaan de linten van de lintbloemen niet sterk terug, zoals je dat meer ziet bij de Echte kamille.

De in zomer en nazomer bloeiende Reukeloze kamille staat op open, vochtige, zilte tot brakke, zoete stikstofrijke grond in akkers, bermen, op dijken en vloedmerken.

Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat de Reukeloze kamille al in Nederland was lang voordat er hier landbouw werd gepleegd. Ze lijkt daarmee geen cultuurvolger maar van nature onderdeel van de wilde flora. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de Reukeloze kamille die aan de zeekust voorkomt op vloedmerk en de elders in het land voorkomende planten. Ze kunnen onderling kruisen. De zeevorm heeft een meerkoppige wortelstok en meer vlezige bladslippen.

MM_111127

Hoofdgroep:
Plantenfamilie:
Plantengeslacht:
Klierkamille - Tripleurospermum
Plantvorm:
kruid
Plantgrootte:
0.10 - 0.50 meter
Bloeiperiode:
Bloemkleuren:
wit, geel
Bloeiwijze:
hoofdje
Bloemvormen:
lintvormig, buisvormig
Bloemtype:
tweeslachtig
Bloembladen:
5 vergroeide kroonbladen
Meeldraden:
5 vergroeid met elkaar
Vruchtbeginsel:
onderstandig
Stijlen:
1
Stempels:
2
Vrucht:
nootje
Zaden:
-
Stengel:
rechtopstaand
Schors:
-
Bladstand:
verspreid
Bladvorm:
meervoudig geveerd
Bladrand:
gaaf
Ondergronds deel:
hoofd- en bijwortels
Plantengemeenschappen:

Reukeloze kamille is een algemeen voorkomende soort in de koude en gematigde gebieden van het noordelijk halfrond en je vindt de soort dan ook overal in Nederland en België op ruderle terreinen met vochthoudende humeuze klei- of zandbodems. In Schaminée, J. et al. (2010) Veldgids Plantengemeenschappen van Nederland wordt een tweetal plantengemeenschappen beschreven waarvan Reukeloze kamille een belangrijke soort is:

22Aa1 Strandmelde associatie

31Aa Verbond van Kleverig kruiskruid

De plantensoort 'Reukeloze kamille' komt voor in de volgende plantenassociaties:

De typische kamillegeur is afwezig. Bovendien staan er tussen de aparte bloemetjes op de bloemhoofdjesbodem geen stroschubben. Stroschubben kun je beschouwen als analogie van schutbladen.

Als u geïnteresseerd bent in meer uitgebreide gegevens over de ecologie van Reukeloze kamille, de relaties met andere organismen en het milieu, dan vindt u dat in Weeda, E.J. et al., (1991) Nederlandse oecologische Flora. Wilde planten en hun relaties. Deel 4: 71.

Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Meijden, R. van der (2005) Heukels' Flora van Nederland, 23ste druk: 606. Of met de nieuwe 24ste druk van deze flora: Duistermaat, L. (2020) Heukels' Flora van Nederland: 718.

Een andere gemakkelijke determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk:

Uitspraak van de wetenschappelijke naam: Tripleurospérmum marítimum.

In het Duitse taalgebied: Geruchlose Kamille, Korbblütengewächse.