"De voorlente is begonnen!" Dit melden vele bronnen vandaag. En inderdaad, veel voorjaarsbloeiers lijken al langzaam wakker te worden uit hun winterslaap. Eerder werd er hier al gemeld dat zo hier en daar Hazelaars (Corylus avellana) stonden te bloeien.

Nu zijn er ook al meldingen van bloeiend Gewoon speenkruid (Ficaria verna) en Gele kornoelje (Cornus mas). En ook de Krokussen (Crocus spec.) en Gewoon Sneeuwklokje (Galanthus nivalis) zijn dit jaar al veel vroeger actief dan we zouden verwachten. Dit heeft waarschijnlijk met name te maken met de warme start van de winter met zo nu en dan zelfs nachttemperaturen in de dubbele cijfers. Daar lijken niet alleen de voorjaarsbloeiers van de in de war te raken.

Tijdens de bloeiendeplantentelling van FLORON in december bleek dat er zo'n 400 verschillende plantensoorten nóg stonden te bloeien. Van sommige zijn we dat wel gewend, maar van enkele staketsels is het al het tweede jaar op rij dat de winter overgeslagen lijkt te worden. Of dit gevolgen heeft voor deze planten, kunnen we pas over een paar jaar zien. Voor nu kunnen de nieuwe bloeiers van 2017, samen met de late bloeiers van 2016, deze warme grijze dagen opfleuren.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 13 januari 2017, © Flora van Nederland