Met welk van beide soorten je te doen hebt is niet altijd even gemakkelijk uit te maken. Zelfs specialisten hebben er vaak moeite mee, wat voor een deel ook komt doordat Koolzaad van oorsprong een bastaard is van Raapzaad en Kool.

Een opvallende eenjarige tot tweejarige plantensoort die in het voorjaar enorme velden kan bezetten is Raapzaad, Brassica rapa L., uit de Kruisbloemenfamilie. Overigens kan het op deze akkers of in bermen staand gewas ook Koolzaad zijn. Beide soorten lijken heel veel op elkaar en zijn niet gemakkelijk te onderscheiden. Vaak blijken de kenmerken niet helemaal eenduidig te zijn, waardoor de juiste naam niet is vast te stellen. Maar dat is eigenlijk niet zo heel vreemd, omdat Koolzaad een bastaard is van Raapzaad en Kool.

De tweejarige planten die we in deze videodeterminatie laten zien lijken in kenmerken het meest op Raapzaad en we gebruiken deze dan ook om die plantensoort hier te beschrijven. Het zaad van deze planten is gekiemd in het vorige najaar en ze bloeien nu in het voorjaar.

Bekijk de video