Boomhazelaar is een nauwe verwant van onze inheemse natuurlijke Hazelaar. Beide dragen de wetenschappelijke soortnaam Corylus. Boomhazelaar mag zich in een steeds grotere belangstelling verheugen. Immers, hij doet het goed als straatboom en ook als boom in parken en grotere tuinen. In de herfst ontwikkelt hij, net als onze inheemse Hazelaar, hazelnoten. Ze zijn iets platter van vorm dan de vrijwel ronde hazelnoten van Hazelaar. En ze zitten ook tussen vruchtbladen die bij Boomhazelaar nog prominenter zijn dan die van Hazelaar. Die vruchtbladen van Boomhazelaar hebben een sterk ingesneden vorm, waardoor ze lange franjes hebben die ver voorbij de noten uitsteken. Die vruchtbladen verhouten ook enigszins, waardoor je in de late herfst aan Boomhazelaar van die opvallende knoedels hebt zitten en onder een dergelijke boom liggen na verloop van tijd enorm veel afgevallen vruchtbladen met noten erin. Je kunt het eenvoudigweg niet missen. De noten zijn eetbaar, maar minder smakelijk dan hazelnoten van de inheemse Hazelaar. Ze worden vooral gegeten door eekhoorns en grote kraaiachtige vogels.

Boomhazelaar, een exoot, heeft net als inheemse Hazelaar een systeem van windbestuiving in het kader van de voortplanting. Aan Boomhazelaar vind je tijdens de bloeitijd lange bloeiende katjes. In deze katjes zitten veel mannelijk bloeiende bloemen die bestaan uit schubben en meeldraden. De vrouwelijke bloeiwijzen, aan dezelfde boom overigens, zijn veel kleiner en bestaan uit een beetje ovaal bolvormige structuren met daarin de vrouwelijk bloeiende bloemen. Je kunt deze, ongeveer een cm grote bloeiwijzen, het beste herkennen als tijdens de bloei de rode stempels van de bloemen buiten die bolletjes steken. Die stempels worden geacht stuifmeel, of pollen, uit de lucht te zeven, opdat er bevruchting van de eicel in het vruchtbeginsel kan plaatsvinden. Dat gebeurt in het vroege voorjaar, soms al vanaf eind november als in een zwoele herfst de bloei van Boomhazelaar al vroeg begint en niet pas na de winter. Dit is een gevolg van de opwarming van ons klimaat. Bloeiende boomhazelaar brengt miljoenen pollenkorrels in de lucht en deze zijn matig allergeen, zodat een aantal mensen hierop reageert met hooikoortsachtige verschijnselen. Vanwege dit laatste kun je je de vraag stellen of het wel verstandig is Boomhazelaar in de menselijke, stedelijke omgeving te planten.

Ga verder naar Boomhazelaar uit de Berkenfamilie

Met Flora van Nederland door de Nederlandse flora heen. De Nederlandse flora, dat zijn alle wilde en van nature voorkomende plantensoorten, die in ons land te vinden zijn, omvat zo’n 2000 soorten. Deze soorten zijn op wetenschappelijke gronden ingedeeld in 146 families. Flora van Nederland biedt iedereen de mogelijkheid om kennis te maken met de belangrijkste families uit deze reeks aan de hand van plantensoorten die tot die families behoren. Om dit gemakkelijk te maken plaatst de redactie van Flora van Nederland iedere dag een andere plantensoort uit de reeks van soorten die in de website Flora van Nederland te vinden zijn. We kiezen er daarbij voor om de volgorde aan te houden die ook in de wetenschappelijke Flora van Heukels wordt gevolgd. We beginnen daarbij met plantensoorten uit de groep der Wolfsklauwen en Varens en eindigen met plantensoorten uit de groep der Schermbloemachtigen. Iedere dag vind je aldus een andere plantensoort op de homepage van Flora van Nederland en door iedere dag de video van deze plantensoort te bekijken krijg je een prima inzicht in de totale flora en leer je spelenderwijze onze planten kennen.

Een reis door de wilde planten van Nederland. Bekijk iedere dag een determinatievideo op Flora van Nederland.