Reis mee door onze plantenfamilies. Veenpluis (SL0476) uit de Cypergrassenfamilie, de naam zegt het al, kenmerkt zich tijdens en na de bloei door de lange witte haren van wel 3-5 cm in de bloeiwijze Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Harig wilgenroosje uit de Teunisbloemfamilie, maar ook de andere Basterdwederiken, kunnen nieuwe terreinen snel koloniseren . Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
Als je Maretak in de natuur tegenkomt, kun je er vrij zeker van zijn dat er kalk in de bodem zit. Maretak of Vogellijm is een bolvormige struik die vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar te zien is in bomen.
Reis mee door onze flora. Een van de zogenaamde akkeronkruiden is Akkerviooltje uit de Viooltjesfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
Een reis door onze plantenfamilies. In onze rijkere bossen, maar ook wel in de parkachtig aangelegde buitenplaatsen van landgoederen en in tuinen vind je in de lente vaak Lelietje-van-Dalen (SL0349) uit de Aspergefamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Aspergeachtigen.
Twee soorten Guldenroede vallen door hun opmerkelijke pluimvormige bloeiwijze met daarin kleine hoofdjes met gele composietenbloemetjes op tijdens hun bloei in de zomer tot herfst.
Reis mee door onze flora. Kruldistel uit de Composietenfamilie. Uit bio-archeologisch onderzoek is bekend dat de algemeen voorkomende Kruldistel al zo'n 3200 jaar voor Christus in onze contreien groeide.
Reis mee door onze flora. Aan de in een kluwen bijeenstaande bloemen boven aan de stengel is de Kluwenhoornbloem uit de Anjerfamilie, tijdens de bloei goed te herkennen. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Gewone brunel uit de lipbloemenfamilie. De naam Bijenkorfje wordt wel aan de plant gegeven vanwege het uiterlijk van de uitgebloeide gedrongen bloeiwijze.
Reis mee door onze flora. Bosgierstgras (SL0826) uit de Grassenfamilie is een van de belangrijke soorten in onze rijkere loofbossen en is redelijk algemeen te vinden in de bossen van Zuid-Limburg, de bossen op de stuwwallen rond Nijmegen en in Drenthe. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. In de schaduw van bosschages op tamelijk vochtige grond kun je Schijnaardbei uit de Rozenfamilie vinden die zich over de bodem verspreidt en veel lijkt op Bosaardbei.
Op zonnige standplaatsen in ruigten, langs akkerranden en randen van bosschages of in open hakhout tref je de Avondkoekoeksbloem, Silene latifolia, aan. 's Avonds zijn de tamelijk grote witte bloemen mooi fris en verspreiden een zoete geur waarmee nachtvlinders worden aangetroffen.