Het is wonderlijk wat je nu al dicht bij huis kunt aantreffen aan bloeiende planten. Vandaag, 24 februari 2019, met een zonnig weertje en temperaturen die in het zuiden oplopen tot 17 graden in de schaduw hebben we op onze wandeling langs de Maas en in de Kleine Weerd de volgende bloeiende soorten kunnen aantreffen. De Gele kornoeljestruik in het Charles Eijckpark vol bloeiende trossen gele bloemen. Ook veel Madeliefjes die hun kopjes prachtig als een satelliet richting zon hebben staan om maar zoveel mogelijk warmte op te pikken en uiteraard heel veel Krokussen. Wat verderop richting Gouvernement hebben ze zelfs al een aantal bloeiende exemplaren van het Kroontjeskruid aangetroffen en de eerste bloeiende Grote ereprijzen. Voor een soort die als éénjarig te boek staat wel erg vroeg in het jaar, of hebben deze de toch wel redelijk zachte winter doorstaan? Ook de in de winter groen blijvende Mahonie die hier tegen de gebouwen aanstaat vertoont al de eerste trossen met bloemknoppen die al deels geel kleuren.

De treurwilgen (Salix alba) die hier staan kleuren geel ten teken dat de sapstroom duidelijk op gang is gekomen en de knoppen botten uit, zodat de eerste fijne kleine bladeren al te zien zijn. De bloei zal niet lang op zich laten wachten bij dit warme voorjaarsweer.

In de Kleine Weert is nog veel rust, maar de Zwarte elzen, waarvan er tientallen aan de Maasoever staan en ook elders op de meer naar de dijk met daarop de weg gelegen delen van dit in ontwikkeling zijnde natuurgebied, staan werkelijk overdadig in bloei. Prachtig om te zien hoe de tot 12 cm lange mannelijk bloeiende katjes in geel-bruin prijken met hun rijp pollen. Maar voor mensen met een pollenallergie minder leuk. Ook is goed te zien dat niet alle katjes tegelijk rijpen, en dat is zelfs aan één en dezelfde struik te zien. Verder zien we er veel jonge Kleine brandnetels op de toch wel rijke bodem. Ooit stond hier een aantal Brede wespenorchissen, maar die zijn al een paar jaar niet meer te zien. Wel valt nu, nu de begroeiing nog bladloos is, het herdenkingsmonument op dat ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het geboortejaar 1865 van Jac. P. Thijsse hier staat.

Tekst door Maurice Martens en foto Herman van Wissen , 24 februari 2019 © Flora van Nederland