Hoewel de lente al overal een voorproefje laat zien, is dit voor veel planten niet zonder risico. De jonge scheuten van het Gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis, foto) en de bloemknoppen van de Sleedoorn (Prunus spinosa) bevatten veel water en worden tijdens het groeien volgepompt met meer water.

Nu het uitzonderlijk warm is, kan dit geen kwaad. Echter de winter is amper op de helft. Het kan nog steeds koud worden en dit kan parten gaan spelen voor de jonge planten. Als het opeens koud wordt en gaat vriezen, kan ook het water in de plantencellen bevriezen.

De scherpe ijskristallen kunnen door de celwanden heen prikken waardoor deze zo beschadigd raken dat de cellen het niet overleven. Hierdoor raakt de hele plant beschadigd. Slappe, futloze bladeren van eerder bevroren planten zijn het resultaat van dit soort beschadigingen. Toch zijn er veel vorstbestendige planten die door bijvoorbeeld het verhogen van het suikergehalte in de plantencellen de vorst aankunnen. Gelukkig biedt de dikke isolerende laag herfstbladeren ook nog wat bescherming.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 16 januari 2017, © Flora van Nederland