Australische wetenschappers berichtten onlangs over een gras dat, nadat deze geheel verdroogd was in de verzengende Australische hitte, weer tot leven leek te komen. De grassoort Tripogon loliiformis ontrekt echter tijdes droogte bijna al het water uit de bladeren om deze te beschermen en ziet er zodoende als dood uit.
Al meer dan zesduizend jaar wordt Vlas (Linum usitatissimum) verbouwd. In eerste instantie ging het om de lange vezels die uit de plant gehaald konden worden. Van deze vezels werd vervolgens linnen gemaakt.
"Veel mensen zitten momenteel thuis. Het voelt voor sommigen als een soort gevangenschap maar het heeft ook een positieve kant. Buiten is het veel rustiger en je wordt je daardoor veel meer bewust van wat er zich daar allemaal afspeelt.
Het vee op de berg Parnassus, in het oude Griekenland, stond bekend als het beste vee van het land. Het had dan ook alleen het allerbeste te grazen. Waaronder de Parnassia (Parnassia palustris). De prachtige bloem werd het symbool van overvloed en werd nog eeuwenlang bezongen in liederen en gedichten en sierde menig wapenschild.
Planten en geuren horen bij elkaar. Al eeuwen worden de geurstoffen van planten gebruikt om het eten, het huis of jezelf beter te laten ruiken. Planten geuren ook niet voor niets. De geurstoffen van planten zijn chemische verbindingen die we als mens slechts voor een deel kunnen waarnemen.
Van oudsher zijn graslanden met een behoorlijk hoog vochtgehalte en daaraan gekoppeld vaak weinig mineraalrijk in beheer bij onze boeren als hooilanden. Deze graslanden zijn door hun lage voedselrijkdom erg soortenrijk.
De tijd van de orchideeën komt er weer aan. In heel Nederland komen soorten van dit bijzondere geslacht voor, maar met name Zuid-Limburg staat bekend om de rijkdom aan zeldzame orchideeënsoorten.
In voedselbosranden kun je een natuurlijke omgeving combineren met het telen van eetbare gewassen. Denk aan hagen van grotere tuinen en perceelafscheidingen van boerenland tussen akkers en weilanden. Het nieuwe boek van Madelon Oostwoud, Voedselbosrand, is een inspirerend boek voor iedereen die met de principes van voedselbosbouw en permacultuur aan de slag wil.
Wij, de twee tantes van Juni, willen de zonnebloem graag doneren aan ons nichtje Juni. Zij wordt op 4 juli 2024 vijf jaar oud. Tegelijk met de eerste bloei van de zonnebloemen. We vinden zonnebloemen erg goed bij haar passen.
In de warmere delen van ons land is de hoofdbloei van Krokus al weer voorbij. Wat we in parken en tuinen aangeplant, of verwildert in gazons en bossen zien, kan Gele krokus (Crocus x stellaris), Vroege krokus (Crocus chrysanthus) of Bonte krokus (Crocus vernus) zijn.
Deze familie van kruidachtige planten kent twee geslachten Ooivaarsbek en Reigersbek. Hun Nederlandse naam is afgeleid van de vorm van de vrucht, die wel wat heeft van een van opzij aangekeken reiger of ooievaar.