Onze redactie heeft plantensoorten van de Lage Landen in 18 goed herkenbare hoofdgroepen ingedeeld. De groep van de Roosachtigen omvat een grote familie, de Rozenfamilie of Rosaceae, en een aantal kleinere families. Zowel binnen de Rozenfamilie als de kleine families komen kruiden, struiken en bomen voor.
Met deze complete flora breng je alle Nederlandse wilde plantensoorten op naam. De gehanteerde determinatiemethode heeft zich reeds jarenlang bewezen en brengt de gebruiker op een praktische en snelle manier tot de juiste soort. De sleutels zijn compact en geven een goed overzicht van de gebruikte kenmerken.
Dat de vorm van de bladeren van planten sterk uiteenloopt, is bekend. Het blad van Riet is immers nauwelijks te vergelijken met dat van een Esdoorn, dat weer in de verste verte niet lijkt op het blad van een Hondsroos.
Een adagium van de redacteur van Flora van Nederland is ‘De natuur begint direct bij je voordeur’. Om hier handen en voeten aan te geven, neem ik de plantensoorten eens onder de loep die je zoal op de stoep en tussen stoeptegels, langs de gevels van huizen in de straat en bijvoorbeeld in de straatgoot kunt vinden.
De natuur is dichterbij dan je denkt. Je hoeft maar uit je raam te kijken of een stap in de tuin te doen, en je ontdekt het veelzijdige leven in je tuin.
Hoewel zijn naam wellicht associaties oproept met minder plezierige gebeurtenissen is de Zandraket een kleine plant uit de Kruisbloemenfamilie. De plant is een ideale proefplant voor biologen-onderzoekers. Zo is het de plant waarvan het genoom als eerste volledig bekend is, hetgeen de plant helemaal goed bruikbaar maakt.
Deze kleine familie omvat kruidachtige windende planten, het geslacht Convolvulus, en een aantal parasitaire eveneens windende planten, het geslacht Warkruid.
Heifamilie of Ericaceae omvat tegenwoordig ook de plantensoorten die voorheen waren ondergebracht in de Wintergroenfamilie en de Kraaiheifamilie. Ze bestaat uit altijd groen blijvende dwergstruiken of kruiden. De bladeren zijn enkelvoudig en vaak klein en soms wat leerachtig ofwel bladachtig. De bloemen zijn in het algemeen regelmatig of enigszins tweezijdig symmetrisch. De vruchten zijn ofwel een doosvrucht of een soms sappige steenvrucht of bes. Opmerkelijk is het bladgroenloze Stofzaad.
"iNaturalist: waarnemingen determineren en delen in een handomdraai" Mijn telefoon beschikt over een goede camera en ik fotografeer dan ook het hele jaar door allerlei planten. Deze waarnemingen vulden mijn computer, totdat ik eindelijk ‘de tijd’ zou hebben om al die foto’s uit te zoeken. Maar ja, wanneer is dat? Zonde, want die foto’s zijn een bron van gegevens.
Een rijke insecten- en ongewerveldenfauna vormt de basis voor intacte voedselketens en een gezond milieu. Toch wordt het belang van biodiversiteit in openbaar groen nog wel eens onderschat.