Het zijn allemaal meerjarige kruidachtige planten met hun ondergrondse reserves opgeslagen in bollen en soms in een wortelstok. De bladeren zijn vaak erg lang en daarbij smal en soms zelfs rolrond. Ze staan ingeplant op de ondergrondse delen of verspreid aan de stengels.
Het vee op de berg Parnassus, in het oude Griekenland, stond bekend als het beste vee van het land. Het had dan ook alleen het allerbeste te grazen. Waaronder de Parnassia (Parnassia palustris). De prachtige bloem werd het symbool van overvloed en werd nog eeuwenlang bezongen in liederen en gedichten en sierde menig wapenschild.
Onze ICT-er, Ton Haex, heeft aangestoken door Flora van Nederland zijn dak begroend. Deze aanpak van je plat dak zorgt voor een betere temperatuurisolatie én bevordert het vastleggen van CO2 uit de lucht.
Een adagium van de redacteur van Flora van Nederland is ‘De natuur begint direct bij je voordeur’. Om hier handen en voeten aan te geven, neem ik de plantensoorten eens onder de loep die je zoal op de stoep en tussen stoeptegels, langs de gevels van huizen in de straat en bijvoorbeeld in de straatgoot kunt vinden.
Augustus is van oudsher de Oogstmaand. De langjarige gemiddelde maximum temperatuur van deze zomermaand is 22,5 C over een langjarig gemiddelde 1991-2020, bron KNMI. Voor onze wilde flora is het eveneens een maand waarin veel planten, die eerder met hun bloei begonnen zijn, tot zaadzetting komen.
Veelal staat er in plantengidsen netjes beschreven wanneer een plant bloeit. Dit is meestal een korte reeks aan maanden en vaak vallen deze maanden in het voorjaar: april, mei, juni.
"De voorlente is begonnen!" Dit melden vele bronnen vandaag. En inderdaad, veel voorjaarsbloeiers lijken al langzaam wakker te worden uit hun winterslaap. Eerder werd er hier al gemeld dat zo hier en daar Hazelaars (Corylus avellana) stonden te bloeien.
Met wapperende handen de sigarettenrook van de roker naast je wegwuiven en zo proberen we het 'meeroken' te voorkomen. Deze week publiceerde Duitse wetenschappers dat ook planten 'meeroken'.
Het boek mag als een waardige opvolger worden beschouwd van het in 1954 verschenen deel van de Flora Neerlandica, waarin uitgebreid aandacht werd besteed aan het geslacht Carex, inclusief hybriden. Ondertussen zijn er nieuwe inheemse en ingevoerde soorten gevonden, evenals een flink aantal nieuwe Carex-hybriden. Ook is een aantal soorten van wetenschappelijke naam veranderd.
In het jubileumboekje ‘Van Nature’ ter ere van het 40-jarig bestaan van KNNV Uitgeverij lees je 10 korte verhalen van een greep uit de vele bevlogen natuurliefhebbers met wie de uitgeverij veel samenwerkt.
De plantensoorten die tot deze familie horen zijn vrijwel altijd kruiden. Ze hebben vaak bladeren die in een rozet staan en aan de stengel staan de bladeren verspreid. Het zijn enkelvoudige, niet-samengestelde bladeren.
Deze familie, zoals die in de nieuwste Heukels’ Flora is samengesteld, omvat op het eerste gezicht een aantal plantengeslachten met een heel verschillend uiterlijk en bouw.