Muurbloem is met zijn bloei begonnen. Je vindt deze fraaie plantensoort uit de Kruisbloemenfamilie op oude muren zoals de stadsmuren van Maastricht en ook op enige plekken in oude steden in het noorden van ons land. De bloemen van Muurbloem zijn tamelijk groot als je ze vergelijkt met andere bloemen uit de familie, groter ook dan de bloemen van Raapzaad en Koolzaad, die ook met hun bloei zijn begonnen en die je overal in bermen en op wegtaluds kunt zien.
Ook de kleur van de Muurbloembloemen is bijzonder, namelijk oranjegeel en dat maakt deze plant des te opvallender, want zo’n bloemkleur zie je niet zo heel veel. Als je van deze meerjarige plant, die waarschijnlijk al door de Romeinen is meegebracht naar onze contreien, wil genieten is het aan te bevelen om in de voetsporen van Jac P. Thijsse te treden en de stadswandeling te maken die hij beschreven heeft in zijn Verkade-album.

Je maakt niet alleen kennis met de Muurbloemvegetatie, maar ook met een mooi en rustig historisch stukje van de oude stad, het Jekerkwartier, en de vanaf de 17e eeuw aangelegde parkengordel waarin veel bijzondere bomen staan. Overigens kun je deze wandeling het hele jaar door maken en zeker als in het eerste deel van de zomer het Stengelomvattend havikskruid bloeit en de stad op diverse plekken geel kleurt.

Tekst door Maurice Martens, 3 april 2019 © Flora van Nederland.