Flora van Nederland biedt een eigentijds laagdrempelig leermiddel over inheemse planten en plantengemeenschappen. Meer kennis van en bekendheid met wilde inheemse planten in onze eigen omgeving betekent volgens onze visie meer beleving en meer kwaliteit van leven. In 2023 starten we de actie "dagelijks een dosis plantkracht met determinatievideo's".
Nederland telt verschillende soorten van het geslacht Weegbree (Plantago). Voor elke omgeving is er een specifieke weegbree te vinden. In de bermen is er de zeer algemeen voorkomende Smalle weegbree (Plantago lanceolata) terwijl op de platgetrapte paden de Grote weegbree (Plantago major) voorkomt.
Over grote oppervlakten zijn de akkers in de herfst ermee getooid, vooral op het zand in Noord- en Midden-Limburg. Met het fijngetekende loof van asperges (Asparagus officinalis), eerst frisgroen en later strogeel.
Langs de oevers van riviertjes, beken, sloten en stilstaande waterkanten is het vaak mooie soorten spotten. Vaak zijn er bijzondere soorten te vinden zoals Zwanenbloem (Butomus umbellatus), maar toch zijn ook de algemene soorten een kijkje van dichtbij waard.
Met financiële ondersteuning door het Hugo de Vriesfonds en het Elisabeth Strouvenfonds is Flora van Nederland wederom in staat om dit jaar een aantal videodeterminaties samen te stellen en daarmee het aantal volledige plantenpaspoorten mèt determinatievideo en illustratieve fotocarrousel uit te breiden.
De Sleutelbloem (Primula) is een publiekslieveling. In het vroege voorjaar stunten de tuincentra met de verkoop van Primula's in alle kleuren van de regenboog, van donkerpaars tot knalroze. Maar ook in het wild zijn Primula's, -'de eerst bloeienden'-, te vinden.
In Zuid-Limburg zijn veel bijzondere soorten te vinden. De bloemrijke graslanden, vol met zeldzame orchideeën op die voedselarme kalkrijke bodem zijn misschien wel Nederland's meest soortenrijke plekken.
Voor een rechtgeaard florist zijn de wintermaanden een vervelende tijd. Je hongert naar bloemen, kijkt de planten als het ware uit de grond en bent blij met bloeiende hazelaars en de eerste sneeuwklokjes.
Bloeiwijzen kunnen verschillende benamingen hebben. Pluimen, aren, schermen en trossen zijn hier voorbeelden van. Het woord 'katje' is echter wel een van de meest opvallende.
De maand Februari of Sprokkelmaand, is niet alleen de maand waarin je hout bij elkaar sprokkelt voor het stoken van de kachel, de langjarige gemiddelde maximum temperatuur bedraagt in Nederland 6,5 C en is maar net iets meer dan in januari. Maar je kunt ook al genieten van een aantal bloeiende plantensoorten in onze natuur.
In de zomer zie je in graslanden en bermen, maar ook in tuinen de paarsroze kleuren van de bloemen van Kaasjeskruiden. Kaasjeskruiden hebben met elkaar gemeenschappelijk dat in de bloem een zuil zichtbaar is waarin een flink aantal meeldraden bij elkaar staat.
Planten zijn worden alom gewaardeerd. In de naamgeving zien we tal van positieve referenties naar het uiterlijk of het gebruik van de plant. Denk maar aan woorden als 'fraai', of 'schoon'.