Flora van Nederland biedt een eigentijds laagdrempelig leermiddel over inheemse planten en plantengemeenschappen. Meer kennis van en bekendheid met wilde inheemse planten in onze eigen omgeving betekent volgens onze visie meer beleving en meer kwaliteit van leven. Nieuw: In 2023 starten we de actie "dagelijks een dosis plantkracht met determinatievideo's".

Flora van Nederland heeft een eigentijdse aanpak ontwikkeld om docenten, leerlingen, studenten en alle andere geïnteresseerden in staat te stellen zich kennis te verwerven over de plantenwereld om ons heen. Zo staan duidelijke beeldmaterialen, foto’s en determinatievideo’s van zowel plantensoorten als plantengemeenschappen op de allereerste plaats. Daarnaast zijn teksten geschreven waarin plantensoorten worden beschreven en de Veldgids van de Nederlandse Plantengemeenschappen is integraal opgenomen in de site. Kijk ook eens naar FloraDetermineren klik-aan klik-uit. Leuk voor in de klas om op een speelse manier kennis te maken met die toch wel ingewikkelde plantenkenmerken.

Nieuw zijn de verbeelding van de kenmerken van plantensoorten in gecombineerde beelden van foto’s en tekeningen van de betreffende kenmerken.

Als leraar kun je gemakkelijk thematische lessen samen stellen als voorbereiding op een buitenthema: de plantensoorten en plantengemeenschappen om school; planten en gemeenschappen in de stad, welke planten kom je in het bos tegen, wat groeit er aan de oever van een beek of rivier, enz..

Het beste kun je de site leren kennen door Flora van Nederland te bezoeken en te gaan struinen.

Tekst NIBI BioNieuws en Flora van Nederland december 2019 en aangepast op 23 december 2022.

Meer info over het Nederlands Instituut voor Biologie NIBI