Thuis in mijn woonplaats Hilversum teken ik planten. Ook wel botanisch tekenen genoemd. Voor mijn tekeningen bekijk ik de filmpjes op deze website met de duidelijke beelden en uitleg. Zo leer ik veel over planten. Eenmaal de plant getekend dan vergeet ik deze nooit meer.

Wil je ook gaan tekenen dan heb je voor je werkstuk niet zoveel nodig. Een potlood, vel papier en een liniaal zijn als start voldoende. 

Bij het natuurgetrouw tekenen van planten kun je het beste een levend exemplaar bij je tekenwerk houden.Je begint met schetsen en meten en kijkt goed naar de vormen. Je bekijkt hoe is de bloem opgebouwd. Wat is de vorm van het blad en de bladrand. Hoe dik is de stengel en hoe staat de bloem erop? Een vergrootglas is daarbij een goed hulpmiddel.

Bij het determineren van een plant moet je ook goed observeren. Leren tekenen en de flora leren kennen vullen elkaar daarom mooi aan. Door deze tekenervaring ga je ook steeds meer planten in je eigen omgeving zien. De grote hoeveelheid soorten planten zorgen voor genoeg tekenonderwerpen. Na veel oefenen zie je een steeds mooier resultaat. Een goede tekening kun je kopiëren en vervolgens schilderen. Dan ontdek je vele tinten groen en de kleuren van de bloemen. 

Voor wie meer interesse heeft in botanische kunst kan in Nederland terecht bij de De Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland. Zij zijn actief met liefhebbers van planten, kunst en wetenschap en organiseren tentoonstellingen en cursussen. 

Frederike, 9 juli 2020