De lente komt er aan! Dit weekend wordt er zonnig weer met hoge temperaturen verwacht. Dit is niet alleen goed nieuws voor de mens maar ook voor de bloeiende planten. Net als wij, zullen ook veel insecten naar buiten gelokt worden om op zoek te gaan naar de lentebloeiers.

En dit is precies waarom planten bloeien. Met meer of minder opvallende bloemen, geuren en kleuren lokken de planten de insecten. Als het harige insect, zoals deze hommel, is geland op tussen de de meeldraden, zet de plant wat pollen, of stuifmeel, af op het dier, zodat deze het mee kan nemen richting de stempels in andere bloemen en er zo voor kan zorgen dat de planten zich kunnen reproduceren. De Katwilg (Salix vimenalis) op de foto doet dit ook. Zoals te zien is zijn hier echter alleen maar meeldraden te zien.

De Katwilg is een tweehuizige plant, dus op deze plant zullen alleen maar mannelijke katjes, de bloemen van de wilgenfamilie, te vinden zijn. Om voort te kunnen planten zal de hommel dus eerst een vrouwelijke katwilg moeten vinden. Gelukkig wordt het dier rijkelijk beloond voor zijn lentebaantje door de aanwezigheid van een nectarklier in de bloemen. Als het geen mooi lenteweer is, is het stormachtige weer van afgelopen weekend ideaal voor de Katwilg. De plant kan namelijk ook prima de pollen laten verspreiden door de wind. Maar een zonnetje is altijd mooi meegenomen.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 30 maart 2018, © Flora van Nederland