Sneeuwklokjes [Video]

De bloei valt erg vroeg in het jaar; het is een echte winterbloeier. Bij een zachte herfst of winter komt het zelfs voor dat er eind december al bloeiende sneeuwklokjes kunnen worden waargenomen. Er zijn zelfs aanpassingen voor bestuivers. Op relatief warme dagen openen de bloemen zich wijder. Binnen de corolla, dat is het kommetje gevormd door de binnenste bloemdekbladen, liggen groene nectar producerende zones. Vroeg actieve bijen en hommels halen bij gunstig weer al vanaf februari uit de sneeuwklokjes een licht oranjekleurig pollen of stuifmeel en zelfs een kleine hoeveelheid nectar. Bewerkt: 10/02/2016/15:45 uur LT

Flora journaal


Voor op schema

De natuur loopt anderhalve maand voor op schema. Dit berichtte de landelijk media gisteren, en inderdaad, als je tussen de regendruppels door goed om je heen kijkt, zie al overal al de eerste voortekenen van de lente. De Winterakonieten (Eranthis hyemalis) en de Gewone sneeuwklokjes (Galanthus nivalis)staan al een tijdje te bloeien en ze krijgen nu bijval van de Korokussen (Crocus), Sterhyacinthen (Scilla) en Narcissen. Maar nog opvallender zijn de Sleedoorn (Prunus spinosa) en de Wilgen (Salix, spec. foto: Salix caprea) die al beginnen te bloeien.  Hoewel we de bloemen van deze planten pas in maart verwachten, zijn ze nu al veel te zien. Opvallend zijn de verschillen tussen plekken. In de buurt van steden staat de Sleedoorn vaak al volop te bloeien en is de struik al van verre te zien. Echter buiten de stad, zijn het vaak pas enkele bloemetjes die open staan. Die paar graden temperatuurverschil tussen de steden en het platteland maken hierbij wellicht het verschil. Nu is het wachten op een zonnige dag voordat we ook de bestuivers weer horen zoemen. En dan gaat het pas echt hard.


Tekst en foto door Nils van Rooijen, 8 februari 2016, © Flora van Nederland


494 video's van Flora van Nederland online...

Deze veldgids online wordt door onbezoldigde deskundigen zo zorgvuldig mogelijk samengesteld voor iedereen die interesse heeft in wilde planten om ons heen, ongeacht leeftijd en ervaring. Deze website bevat bijna 500 paspoorten van plantensoorten en plantengemeenschappen met unieke determinatie video's. Flora van Nederland is een particulier initiatief dat je kunt ondersteunen met een bijdrage.
Wij danken Stichting IT projecten StITpro voor hun ICT bijdrage. StITpro heeft de ontwikkeling van onze nieuwe database mogelijk gemaakt. Deze nieuwe database van Flora van Nederland biedt je ook de mogelijkheid om planten en plantengemeenschappen gemakkelijk te verbinden. 

Flora van Nederland is een sectie van de Vereeniging voor de Nederlandsche Flora . Op 15 augustus 1845 werd de Vereeniging voor de Nederlandsche Flora opgericht, die later de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging zou gaan heten. Daarmee is de KNBV één van de oudste wetenschappelijke verenigingen in Nederland. Het doel van de vereniging is de kennis over planten, in zijn breedste betekenis, te bevorderen.