Plantenpaspoorten met video's en plantenkenmerken


Winterakoniet bloeit meestal al in februari


Een van de eerste bloeiende soorten in de vroege lente, soms al tijdens een zachte winterperiode is de Winterakoniet, Eranthis hyemalis (L.) Salisb., uit de Ranonkelfamilie. De stinsenplant is te vinden op buitenplaatsen in de loofbossen, met name de Essen-Iepenbossen; ze staat daar graag op de wat grazige plekken.

Aan de ondergrondse knolvormige wortelstokken ontspruiten stengels met enkel een blad of stengels met een bloem. Het blad aan de gladde stengel is handvormig diep ingesneden of gedeeld. Onder de gele bloem zit een krans van drie eveneens diep ingesneden bladeren; ze lijken een omwindsel te vormen.

De fraaie bloemen hebben 6 bloemdekbladen die geel van kleur zijn. Een onderscheid in kelk en kroon is niet te maken. De bloemdekbladen hebben tuitvormige honingbakjes of nectariën. De vele meeldraden zijn buisvormig en tweelippig. Het aantal bovenstandige vruchtbeginsels bedraagt meestal ook zes en deze groeien uit tot kokervruchten.

Vliegen, wespen en korttongige bijen zijn de normale bezoekers van de bloemen van Winterakoniet, maar gezien de bloeitijden hier te lande zal er weinig insectenbezoek plaatsvinden; alleen op warme zonnige dagen tijdens een zachte winter en de zeer vroege lente is dat mogelijk.

Bekijk hier het plantenpaspoort van : Winterakoniet

Video van de dag: Kleine veldkers


  • Vroeg in het voorjaar, soms zelfs nog in de winter bloeit een aantal soorten uit de Kruisboemenfamilie. De Kleine veldkers, Cardamine hirsuta, heeft een polvormige groeiwijze door het grote aantal bladeren dat in een rozet staat. Uit die rozet ontwikkelen zich de stengels met aan hun eind een trosvormige bloeiwijze met kleine witte bloemen.

    Kleine veldkers

De aandacht op


Wat kun je in Flora van Nederland allemaal vinden

Flora van Nederland biedt een integrale kijk op onze plantensoorten en de plantengemeenschappen waarin die planten te vinden zijn. Daardoor is Flora van Nederland meer dan een virtuele plantengids; Flora van Nederland biedt de mogelijkheid om, terwijl je in de natuur wandelt meteen ook inzicht te krijgen in de systematische manier waarop planten bij elkaar staan in zogenaamde plantengemeenschappen of, wat meer populair gezegd, vegetaties.

Hoofdgroepen Plantengemeenschappen


Lees hier verder

Doorbloeiers in de winter uitgelicht

Het herkennen van wilde Flora om ons heen is vaak niet gemakkelijk, soms zelfs niet voor een ervaren plantenkenner. Maak een foto van de plant, vooral bloeiwijze en blad, om thuis de juiste naam van je vondst vast te stellen.

Florakompas wijst de weg naar meer dan 500 paspoorten van plantensoorten met unieke determinatievideo’s en foto's.

Nieuwste soorten toegevoegd:

 
Betonie
Rimpelroos
Kleine kaardebol
Verspreidbladig goudveil
Gele anemoon

Lees hier verder