• Vinden en herkennen

  Vinden en herkennen

  Het herkennen van wilde Flora om ons heen is vaak niet gemakkelijk, soms zelfs niet voor een ervaren plantenkenner. Florakompas wijst de weg naar 530 paspoorten van plantensoorten met unieke determinatievideo’s en foto's.

 • Video's zoeken

  Video's zoeken

  Het zoeken op naam binnen de Flora van Nederland gaat op een eenvoudige wijze.

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_03-img.jpg

  Plantengemeenschappen

  Plantengemeenschappen vormen de bouwstenen van onze landschappen en zijn een blauwdruk van allerlei onderliggende factoren zoals waterhuishouding, bodem, klimaat en landgebruik.

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_04-img.jpg

  Kijken

  Goed kijken en speuren is vaak het allereerste wat iemand met liefde voor de natuur doet. Kijken naar kenmerken van plantensoorten is een hulpmiddel om meer gericht te leren kijken. 

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_05-img.jpg

  Inheemse planten

  Meer dan 450.000 Nederlanders laten zich inspireren door Flora van Nederland.

Buiten begint met Flora van Nederland


Berken

Ruwe berk of Betula pendula is een in Nederland zeer veel voorkomende boomsoort die te vinden is in vrijwel alle loofbossen op voedselarme bodem. Pollen van berken is berucht: veel mensen reageren er allergisch op met hooikoortsachtige verschijnselen.

lees hier verder ...

Sleedoorn

Ben je onderweg in ons land dan zie je de Sleedoorn met zijn witte bloemen al op veel plekken in houtwallen en hagen in bloei staan. Het is eigenlijk de eerste bloesem die je in onze contreien aantreft.

lees hier verder ...

Gastbloggers


Orchideeën in de BeNeLux

Als je van wilde orchideeën houdt, hoef je vanaf 8 maart jongstleden niet meer het veld in. Je kunt net zo goed het boek “Orchideeën van de BENELUX” van Karel Kreutz op je schoot nemen, en een regionale- of buitenlandse kijk-reis maken.

lees hier verder ...

Waardplanten

Overal om ons heen komt het groen weer uit de bodem. Het voorjaar is echt begonnen! En met het weelderige groen komen ook de schoffels, harken en maaimachines weer onder het stof vandaan uit de vele schuurtjes van Nederland. De tuin moet namelijk netjes gehouden worden.

lees hier verder ...

Plantengemeenschappen bekijken

Planten staan nooit zomaar ergens, ook al zou je dat misschien wel denken als je bijvoorbeeld langs de huizen in een straat een Melkdistel, Gehoornde klaverzuring of Straatgras ziet staan. Deze plantensoorten horen thuis in een Plantengemeenschap, die we rekenen tot de Klasse van de Ruderale gemeenschappen. Een veel in Nederland voorkomende plantengemeenschap is de Glanshaver-associatie.

lees hier verder ...

Ontdek Flora van Nederland


Zoeken op kleur

De kleur van bloemen kan heel verscheiden zijn. De meeste bloemen met kleuren gebruiken die kleur om op te vallen en dieren aan te trekken. Dat kunnen in onze streken bijen, hommels, vlinders, zweefvliegen en andere kleine dieren zijn, maar in de tropen kunnen het ook vogels en zelfs zoogdieren zijn.


lees hier verder ...

Video's snel zoeken

Het zoeken op naam binnen de Flora van Nederland gaat op een eenvoudige wijze. Ook planten met een naam die uit twee delen bestaat kunt u op verschillende plekken binnen het alfabetisch zoeken vinden.

lees hier verder ...

Planten dichterbij


 • Oorspronkelijk uit de bergen van Zuidwest-Azië, nu in geheel Europa en wel door verwildering uit een botanische tuin in Duitsland, in Nederland sinds 1843 aangetroffen. Ook in andere gematigde streken van de wereld ingeburgerd. Grote ereprijs

Mooi hè ..!


"Het is erg prettig gebruik te kunnen maken van deze website om wat meer duidelijkheid te krijgen over planten"  Meer dan 450.000 mensen bezoeken inmiddels onze website.  Donaties zijn van harte welkom.

Reacties van bezoekers


"Als beginnend hobbyist en natuurbeheerder, maak ik vaak gebruik van de website. Goed dat het er is en daar wil ik wel aan bijdragen."  
"Ik heb gedoneerd omdat ik het als docent een waardevol initiatief vind. Zo doe je mee

Onze partners


Onderstaande organisaties dragen Flora van Nederland een warm hart toe en ondersteunen onze missie.