Flora voor jou


Plantenkenmerken

Het onderdeel 'Kijken naar de kenmerken van plantensoorten' is een zelfstudie om meer gericht te leren kijken. Immers de omschrijvingen van de kenmerken van plantensoorten zijn soms niet zo gemakkelijk meteen te begrijpen. 

Bekijk de kenmerkenLees hier verder

Plantenpaspoorten

Flora van Nederland is een online veldgids voor het gemakkelijker herkennen en identificeren van wilde planten bij jou in je omgeving. Deze Flora maakt gebruik van in eigen beheer geschreven plantenpaspoorten met meer dan 5000 unieke detail foto’s en determinatievideo's .

Index plantenpaspoorten

Lees hier verder

Maanden van bloei

De maand April staat sinds mensenheugenis bekend als de Grasmaand of Paasmaand. Inderdaad zie je in deze maand niet alleen het gras in de graslanden groter worden maar je ziet ook de eerste bloeiwijzen van bloeiende grassen zoals de aarpluim van het naar karamel ruikende Gewoon reukgras.

Bekijk bloeiende planten in april

Lees hier verder

Video van de dag


  • Vingerhelmbloem

    De bloemen van de tamelijk zeldzame Vingerhelmbloem kun je nu vinden op beschaduwde plaatsen nabij de grote rivieren, op buitenplaatsen en in binnenduinranden. De meerjarige Vingerhelmbloem uit de Papaverfamilie, heeft een wat wasachtige glans.

    Bekijk het volledige plantenpaspoort

Bloeiende planten in jouw buurt


Apple

Ben je onderweg in ons land op de fiets of met de auto dan zie je de Sleedoorn met zijn witte bloemen al op veel plekken in bosschages in bloei staan. Het is eigenlijk de eerste bloesem die je in onze contreien aantreft; immers de Sleedoorn is een soort uit de Rozenfamilie waartoe ook de Appel behoort.

Ga naar het plantenpaspoort van de: Apple

Herderstasje

Op diverse plekken in bermen, langs stoepranden, veldwegen en ook op wat meer rommelige randen langs grasvelden bloeit Herderstasje; maar ook zie je daar nu al de Kleine veldkers en de Vroegeling in bloei staan.

Ga naar het plantenpaspoort van het: Herderstasje

Boswilg

Als je gaat wandelen vallen in bosranden en bosschages de felgele mannelijk bloeiende katjes op van de Boswilg. Ook andere wilgen kun je al; zien bloeien: de Katwilg in de buurt van water en op natte bodems en de Schietwilg vaak als aangeplante Treurwilgen; deze laatste kleuren dan zacht groen.

Ga naar het plantenpaspoort van de: Boswilg

Planten zoeken met florakompas


Het herkennen van wilde Flora om ons heen is vaak niet gemakkelijk, soms zelfs niet voor een ervaren plantenkenner. Maak een foto van de plant, vooral bloeiwijze en blad, om thuis met florakompas de juiste naam van je vondst vast te stellen. Florakompas wijst je de weg naar ruim 500 planten en bloemen in eigen land.

Determineren met florakompas