Plantenpaspoorten met video's en plantenkenmerken


Winterakoniet bloeit meestal al in februari


Een van de eerste bloeiende soorten in de vroege lente, soms al tijdens een zachte winterperiode is de Winterakoniet, Eranthis hyemalis (L.) Salisb., uit de Ranonkelfamilie. De stinsenplant is te vinden op buitenplaatsen in de loofbossen, met name de Essen-Iepenbossen; ze staat daar graag op de wat grazige plekken.

Aan de ondergrondse knolvormige wortelstokken ontspruiten stengels met enkel een blad of stengels met een bloem. Het blad aan de gladde stengel is handvormig diep ingesneden of gedeeld. Onder de gele bloem zit een krans van drie eveneens diep ingesneden bladeren; ze lijken een omwindsel te vormen.

De fraaie bloemen hebben 6 bloemdekbladen die geel van kleur zijn. Een onderscheid in kelk en kroon is niet te maken. De bloemdekbladen hebben tuitvormige honingbakjes of nectariën. De vele meeldraden zijn buisvormig en tweelippig. Het aantal bovenstandige vruchtbeginsels bedraagt meestal ook zes en deze groeien uit tot kokervruchten.

Vliegen, wespen en korttongige bijen zijn de normale bezoekers van de bloemen van Winterakoniet, maar gezien de bloeitijden hier te lande zal er weinig insectenbezoek plaatsvinden; alleen op warme zonnige dagen tijdens een zachte winter en de zeer vroege lente is dat mogelijk.

Bekijk hier het plantenpaspoort van : Winterakoniet

Video van de dag: Gewoon sneeuwklokje


  • Gewoon sneeuwklokje wordt van oudsher in onze streken gezien als de eerste boodschapper van de komende lente. De fraaie klokvormige bloemen steken vaak ook boven de laatste sneeuw uit en ze kunnen behoorlijke tapijten vormen. Het is te herkennen aan: de blauwgroene grondstandige bladeren, de enkele bloem per stengel, waarbij de buitenste bloemdekbladen langer zijn dan de binnenste en de dwars gebogen vlek op de drie binnenste bloemdekbladen.
    Plantenpaspoort: Gewoon sneeuwklokje

De aandacht op


Wat kun je in Flora van Nederland allemaal vinden

Flora van Nederland biedt een integrale kijk op onze plantensoorten en de plantengemeenschappen waarin die planten te vinden zijn. Daardoor is Flora van Nederland meer dan een virtuele plantengids; Flora van Nederland biedt de mogelijkheid om, terwijl je in de natuur wandelt meteen ook inzicht te krijgen in de systematische manier waarop planten bij elkaar staan in zogenaamde plantengemeenschappen of, wat meer populair gezegd, vegetaties.

Hoofdgroepen Plantengemeenschappen


Lees hier verder