500 plantenpaspoorten met video's

Muskuskaasjeskruid

In graslanden en bermen is naast de van nature in die milieus optredende inheemse plantensoorten in toenemende mate een aantal cultuurvolgers te vinden. Een van deze laatste is het fraai roze gekleurde Muskuskaasjeskruid, Málva moscháta. De redelijk hoog opschietende kruiden vallen door hun roze bloemen op tussen de andere planten. De vruchten van de Kaasjeskruiden vormen als het ware een soort ronde kaas, waar de parten al zijn voorgetekend.

Flora journaal

Ganzerik

Het geslacht van de Ganzerik (Potentilla) is overal in Nederland te vinden. De soorten, die behoren tot de rozenfamilie, zijn in allerlei vormen te vinden. Een deel van de Ganzeriken zijn kruipende soorten, veelal te vinden op verstoorde bodems. Denk hierbij aan soorten als Zilverschoon (Potentilla anserina) en Vijfvingerkruid (Potentilla reptans). Er zijn ook soorten die je in het water en de moerassen kan vinden zoals de Wateraardbei (Potentilla palustris). De meeste Potentilla's zijn te herkennen aan vijf duidelijke witte of gele kroonbladeren die volgens de overlevering aan vogelsnavels doen denken. Hieraan dankt het geslacht de naam G(r)anzerik (op een snavel gelijkende). Echter, Tormentil (Potentilla erecta) heeft maar vier kroonbladeren. Voor veel Ganzeriken hoef je niet lang te zoeken, Vijfvingerkuid en Zilverschoon zijn zeer algemeen. Maar er zijn ook zeldzamere soorten zoals bijvoorbeeld de Rechte ganzerik (Potentilla recta, foto) welke vanuit centraal-Europa ons land aan het betreden is.
Tekst en foto door Nils van Rooijen, 1 juli 2016, © Flora van Nederland      

Onze plantenwereld dichterbij...

"Wat een goede site! Ik ben daardoor, na jaren afwezigheid, weer helemaal in de planten gedoken. Ga zo door! Groet, Menno" juni 2016
"Al zo'n vier jaar kijk ik naar uw site en de video's. In de tijd zijn er zeer goede visuele veranderingen aangebracht bij de films die de begrijpelijkheid zeer verhogen. Geweldig, zoals ook de aparte uitleg over bloeiwijze, bladen, enz. Het was al een goede site en is alsmaar beter geworden. Bernie" mei 2016.

"Complimenten voor de website waar jullie fantastisch de plantensoorten zo beeldend weten te beschrijven. Ik zie overal om mij heen mensen met veel plezier jullie website raadplegen. Groeten Maarten" Reactie mei 2016.
"Ik wijs leerlingen er ook op in het kader van veldwerk en herbarium. Dirk" mei 2016.
 

Help ook mee om nieuwe determinatie video's mogelijk te maken en doneer

 

Flora van Nederland is een sectie van de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging