Nieuwe reeks video's

Vlottende waterranonkel

In snelstromend, helder en enigszins voedselrijk water kun je in de zomer de witte bloemen boven water zien uitsteken van de Vlottende waterranonkel, Ranunculus fluitans. De meerjarige plant moet zich stevig kunnen verankeren in de onderwaterbodem en kan dan goed uitgroeien tot 6 meter lang en grote onderwatervegetaties vormen. De witte bloemen met aan de voet van de kroonbladen een gele vlek zijn 2-3 cm in doorsnee en staan op lange bloemstelen. Ze steken boven het snelstromend water uit.

Flora journaal

Slapende bomen

Het is je vast wel eens opgevallen. Aan het einde van de dag zie je de bloemhoofdjes van het Madeliefje (Bellis perennis) dichtvouwen. Alsof het plantje gaat slapen. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat planten ook daadwerkelijk lijken te slapen. Eerst werd aangenomen dat dit ogenschijnlijke slaapritme werd veroorzaakt door de verandering in licht over een dag. Echter, ook als het licht niet veranderde, vielen de planten in slaap. Niet alleen kruidachtigen (zoals het Madeliefje) verslappen tijdens de nacht maar ook bomen 'slapen'. De bomen, zoals deze Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) op de foto,  laten in de nacht hun takken hangen. Een boom van vijf meter kan zo tien centimeter krimpen. En als het ochtend wordt, dan veert de boom weer overeind. Planten hebben dus een dag-nacht ritme, een ingebouwde biologische klok. De volgende keer dat je 's nachts langs een boom loopt, toch maar even stilletjes aan doen.
Tekst en foto door Nils van Rooijen, 4 juni 2016, © Flora van Nederland 

Onze plantenwereld dichterbij...

"Wat een goede site! Ik ben daardoor, na jaren afwezigheid, weer helemaal in de planten gedoken. Ga zo door! Groet, Menno" juni 2016
"Al zo'n vier jaar kijk ik naar uw site en de video's. In de tijd zijn er zeer goede visuele veranderingen aangebracht bij de films die de begrijpelijkheid zeer verhogen. Geweldig, zoals ook de aparte uitleg over bloeiwijze, bladen, enz. Het was al een goede site en is alsmaar beter geworden. Bernie" mei 2016.

"Complimenten voor de website waar jullie fantastisch de plantensoorten zo beeldend weten te beschrijven. Ik zie overal om mij heen mensen met veel plezier jullie website raadplegen. Groeten Maarten" Reactie mei 2016.
"Ik wijs leerlingen er ook op in het kader van veldwerk en herbarium. Dirk" mei 2016.
 

Help ook mee om nieuwe determinatie video's mogelijk te maken en doneer

 

Flora van Nederland is een sectie van de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging