• Vinden en herkennen

  Vinden en herkennen

  Het herkennen van wilde Flora om ons heen is vaak niet gemakkelijk, soms zelfs niet voor een ervaren plantenkenner. Florakompas wijst de weg naar 530 paspoorten van plantensoorten met unieke determinatievideo’s en foto's.

 • Video's zoeken

  Video's zoeken

  Het zoeken op naam binnen de Flora van Nederland gaat op een eenvoudige wijze.

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_03-img.jpg

  Plantengemeenschappen

  Plantengemeenschappen vormen de bouwstenen van onze landschappen en zijn een blauwdruk van allerlei onderliggende factoren zoals waterhuishouding, bodem, klimaat en landgebruik.

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_04-img.jpg

  Kijken

  Goed kijken en speuren is vaak het allereerste wat iemand met liefde voor de natuur doet. Kijken naar kenmerken van plantensoorten is een hulpmiddel om meer gericht te leren kijken. 

 • /home/cms-data/image/home-slideheader_05-img.jpg

  Inheemse planten

  Meer dan 450.000 Nederlanders laten zich inspireren door Flora van Nederland.

Buiten begint met Flora van Nederland


Wilde marjolein

Een fraaie zoomplant is Wilde marjolein uit de Lipbloemenfamilie. Het is een fijn kruidig en aromatisch ruikende plant, nauw familie van Echte Majoraan, een in de keuken veel gebruikt kruid.

lees hier verder ...

Hazenpootje

Zoals de naam van deze klaversoort Hazenpootje al aangeeft is deze soort van drogere gras- en hooilanden vooral tijdens en na de bloei gemakkelijk te herkennen aan het uiterlijk van de bloeiwijzen.

lees hier verder ...

Plantaardige wetenswaardigheden


Verfstoffen uit planten

Verfstoffen om geweven linnen te kleuren werden vóór het industriële tijdperk uit planten gewonnen. Onze voorvaderen hebben in de loop van hun ontwikkeling ontdekt dat planten stoffen afgeven waarmee je dat kunt doen.

lees hier verder ...

Koffie

Het blauwe bloemetje van de Wilde cichorei (Cichorum intybus) is niet eens zo opvallend, maar geeft de kant van de weg een blauwige gloed. In grazige wegbermen is de plant nu veel in bloei te vinden. Hoewel de meesten er aan voorbij rijden, is het toch een zeer bekende composiet. Veel mensen kennen de Cichorei namelijk in een minder kleurige vorm, van hun bord: Witlof is een voorbeeld van een toepassing van Cichorei in onze keuken.

lees hier verder ...

Ontdek Flora van Nederland


Video's snel zoeken

Het zoeken op naam binnen de Flora van Nederland gaat op een eenvoudige wijze. Ook planten met een naam die uit twee delen bestaat kunt u op verschillende plekken binnen het alfabetisch zoeken vinden.

lees hier verder ...

Zoeken op kleur

De kleur van bloemen kan heel verscheiden zijn. De meeste bloemen met kleuren gebruiken die kleur om op te vallen en dieren aan te trekken. Dat kunnen in onze streken bijen, hommels, vlinders, zweefvliegen en andere kleine dieren zijn, maar in de tropen kunnen het ook vogels en zelfs zoogdieren zijn.


lees hier verder ...

Planten dichterbij


 • Boerenwormkruid is een pioniersoort die groeit op voedselrijke omgewerkte grond, op rivierduinen, langs bermen, spoorwegen en op dijken. Vooral de aanwezigheid van stikstof in de bodem bevordert Boerenwormkruid.

Lipbloemachtigen


De bloemen van de plantensoorten uit deze groep zijn tweezijdig symmetrisch. Ook komen er vaak vierkante stengels voor bij de soorten uit deze hoofdgroep. Grotere families uit de groep zijn de Helmkruidfamilie, de Lipbloemenfamilie, de Bremraapfamilie en de Weegbreefamilie.

Mensen vertellen


"Regelmatig gebruik ik de “Flora van Nederland”. Ik leer er veel van. Ik hoop dat de hoeveelheid besproken planten nog veel groter wordt en dat menigeen er net als ik veel plezier aan zal beleven. Rob"  Steun behoud en toekomst van Flora van Nederland

Onze partners


Onderstaande organisaties dragen Flora van Nederland een warm hart toe en ondersteunen onze missie.