Vandaag focus op Peen [Video]

In onze bermen en vooral op taluds en dijkhellingen staan in de zomer de opvallende witbloeiende schermen van Peen, Daucus carota. Deze algemeen voorkomende schermbloemige soort, die de stamvader is van ons gewas waarvan de wortels gegeten worden, valt op door de fijne peterselie-achtige bladeren en door de sterk geveerde omwindselbladen en omwindseltjes. De soort siert tot in het najaar onze omgeving.

Flora journaal

Ganzerik

Het geslacht van de Ganzerik (Potentilla) is overal in Nederland te vinden. De soorten, die behoren tot de rozenfamilie, zijn in allerlei vormen te vinden. Een deel van de Ganzeriken zijn kruipende soorten, veelal te vinden op verstoorde bodems. Denk hierbij aan soorten als Zilverschoon (Potentilla anserina) en Vijfvingerkruid (Potentilla reptans). Er zijn ook soorten die je in het water en de moerassen kan vinden zoals de Wateraardbei (Potentilla palustris). De meeste Potentilla's zijn te herkennen aan vijf duidelijke witte of gele kroonbladeren die volgens de overlevering aan vogelsnavels doen denken. Hieraan dankt het geslacht de naam G(r)anzerik (op een snavel gelijkende). Echter, Tormentil (Potentilla erecta) heeft maar vier kroonbladeren. Voor veel Ganzeriken hoef je niet lang te zoeken, Vijfvingerkuid en Zilverschoon zijn zeer algemeen. Maar er zijn ook zeldzamere soorten zoals bijvoorbeeld de Rechte ganzerik (Potentilla recta, foto) welke vanuit centraal-Europa ons land aan het betreden is.
Tekst en foto door Nils van Rooijen, 1 juli 2016, © Flora van Nederland      

Onze plantenwereld dichterbij...

"Wat een goede site! Ik ben daardoor, na jaren afwezigheid, weer helemaal in de planten gedoken. Ga zo door! Groet, Menno" juni 2016
"Al zo'n vier jaar kijk ik naar uw site en de video's. In de tijd zijn er zeer goede visuele veranderingen aangebracht bij de films die de begrijpelijkheid zeer verhogen. Geweldig, zoals ook de aparte uitleg over bloeiwijze, bladen, enz. Het was al een goede site en is alsmaar beter geworden. Bernie" mei 2016.

"Complimenten voor de website waar jullie fantastisch de plantensoorten zo beeldend weten te beschrijven. Ik zie overal om mij heen mensen met veel plezier jullie website raadplegen. Groeten Maarten" Reactie mei 2016.
"Ik wijs leerlingen er ook op in het kader van veldwerk en herbarium. Dirk" mei 2016.
 

Help mee om nieuwe determinatie video's te maken

 

Flora van Nederland is een sectie van de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging