Nieuwe determinatie video

Grote waterranonkel

Grote waterranonkel, Ranunculus peltatus, valt op door de grote bloemen die 3 tot 5 cm in doorsnee zijn en daarmee de grootste waterranonkelbloemen die we kunnen vinden. De planten kunnen tot 3 m lang worden. De onderwaterbladeren zijn fijn verdeeld in slippen. De op het water drijvende bladeren zijn handnervig, bijna rond en verdeeld in vijf segmenten die een gelobde rand hebben. Een interessante bijzonderheid is dat de Grote waterranonkel in staat is om in de winter ook onder ijs nog door te groeien. Daardoor is de plant al heel vroeg na de winter gemakelijk te vinden in allerlei wateren.

Flora journaal

Een roze ronde

In Gelderland kleuren de straten roze. Komend weekeinde bezoekt de Giro d'Italia ons kikkerlandje en de wielrenners zullen de wegen tussen Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen onveilig maken. Terwijl ze met een gemiddelde van ruim veertig kilometer per uur langszoefen, zullen de renners waarschijnlijk weinig oog hebben voor de ontluikende flora in de wegbermen. Ook de plantenwereld juicht de Giro immers toe, en dan met name de soorten van het geslacht Geranium. De met fel roze bloemen gesierde planten staan beter bekend onder de naam Ooievaarsbek aangezien de gesnavelde vruchten met "gestrekte nek" overeind staan (in tegenstelling tot de Reigersbek (Erodium cicutarium) met de "gebogen nek"). Geraniums zijn echte graslandsoorten (zoals de Kleine (Geranium pusillum) en de Zachte ooievaarsbek (Geranium molle), maar ze houden zich ook prima in wegbermen. Robertskruid (Geranium robertianum -foto) is helemaal een sterke soort die zich ook gemakkelijk in bossen of tussen straatstenen kan vestigen. En dus ook langs het Giro-parcours. Zo krijgt het wielerfestijn een extra roze tintje.
Tekst en foto door Nils van Rooijen, 2 mei 2016, © Flora van Nederland

Flora van Nederland online...

"Ik geniet elke dag van de flora om mij heen en ook van de prachtige site Flora van Nederland! Deze helpt mij heel goed bij het herkennen en determineren. Groet Jos" Bezoekerservaring april 2016.
Flora van Nederland bevat op dit moment 506 paspoorten van plantensoorten en plantengemeenschappen. Elk paspoort bevat een unieke determinatie video. 
Wij danken Stichting IT projecten StITpro voor hun ICT bijdrage. StITpro heeft de ontwikkeling van onze nieuwe database mogelijk gemaakt. Flora van Nederland is een sectie van de Vereeniging voor de Nederlandsche Flora .