De schors bevat looistoffen, zodat hiermee leer gelooid kan worden. Een andere stof uit de schors is salicylzuur. Salicylzuur is de werkzame stof in aspirine.
Boerenwormkruid is nog volop in bloei te zien. Het is een pioniersoort die groeit op voedselrijke omgewerkte grond, op rivierduinen, langs bermen, spoorwegen en op dijken.
Op zandige bodems en akkers en in moestuinen kun je een opvallende plant aantreffen met grote witte tot licht lila kleurige bloemen en wel heel typische vruchten. Het is de Doornappel.
In onze bossen vallen in het voorjaar de hemelsblauwe bloemen tussen de donkergroene ovale bladeren van de Kleine maagdenpalm, Vinca minor, tijdens de bloei direct in het oog. De bloemen hebben vergroeide kroonbladen en zijn tot zo'n drie cm in doorsnede.
Ceders zijn prachtige, statige bomen die van oorsprong niet in onze natuurlijke flora voorkomen. Een volwassen boom produceert heel veel matig allergeen pollen en veroorzaakt vaak een deken van pollen in zijn omgeving.
Nu de herfst een eind op streek is en loofbomen hun blad begint te verkleuren en af te vallen, wordt de aandacht bij het wandelen in parken, bossen en door woonwijken getrokken door onder andere de groen blijvende Taxus, IJf of Venijnboom.
De twijgen van de Ruwe berk zijn opvallend hangend en kunnen heel lang worden. De oudere takken van de Ruwe berk blijven opvallend wit. Bij oudere bomen wordt de stam vanaf de grond naar boven toe steeds ruwer, waardoor de bast lijkt open te gaan.
In de nazomer en het najaar zie je aan de boom of struik de vele tuilen van oranje tot rode bessen die door spreeuwen en lijsters worden gegeten. Zo wordt de soort verspreid.