Reis mee door onze flora. Stinkende gouwe hoort tot de Papaverfamilie. Het is een zeer algemeen voorkomende soort die direct opvalt door de gele bloemen en het feit dat de plant bij afbreken van de stengel of een blad een oranjegeel melksap afgeeft. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Reis mee door onze flora. Tuinbingelkruid uit de Wolfsmelkfamilie is een cultuurvolger, wat blijkt uit zijn standplaats: bouw- en akkerland, moestuinen, waar de mens actief is. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
Een reis door onze plantenfamilies. Witte waterlelie (SL0866) uit de Waterleliefamilie valt op in onze grote waterplassen, afgesneden rivierarmen, langzaam stromende rivieren en meren met de grote ronde drijfbladeren en witte tot roze bloemen. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Water- en Moerasplanten.
Een reis door onze plantenfamilies. Tot de grote grasachtige planten die aan oevers van plassen en rivierarmen te vinden zijn hoort de Grote lisdodde uit de Lisdoddefamilie, Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Water- en Moerasplanten.
Reis mee door onze flora. Met zijn gele bloemen en de opvallende vijftallige bladeren, die op de vijf vingers van een hand lijken is Vijfvingerkruid (SL1010) uit de Rozenfamilie, een van onze zeer algemene soorten in graslanden.
Reis mee door onze flora. Bonte wikke uit de Vlinderbloemenfamilie groeit op zandige tot licht kleiige grond in droge bermen en op graanakkers. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Vlinderbloemachtigen.
Boerenwormkruid dankt de Nederlandse naam aan het feit dat men vroeger een extract van de plant medicinaal gebruikt om wormen af te drijven. De plant is door de alkaloïden die erin zitten giftig. Je kunt dat heel goed zien in beweid grasland, dat hoog is kunnen opschieten: vee laat de plant als ze groot is met rust en graast eromheen.
Reis mee door onze plantenfamilies. Pitrus (SL0680) uit de Russenfamilie is een opvallende grasachtige plant met stijve rechtopstaande stengels en een daaruit ogenschijnlijk zijdelings uittredende bloeiwijze. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Een reis door onze plantenfamilies. Snavelzegge (SL0260) uit de Cypergrassenfamilie is een zeggesoort die als hij in bloei en vrucht staat gemakkelijk is te herkennen aan de tamelijk dikke vrouwelijke aren. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Een reis door onze plantenfamilies. In het begin van de lente kun je in onze rijkere loofbossen en ook in veel buitengoederen de driehoekige bladeren van de Gevlekte aronskelk uit de Aronskelkfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Water- en Moerasplanten.
Een reis door onze plantenfamilies. Gewone eikvaren (SL0978) uit de Eikvarenfamilie is een opvallende bodembedekker in bossen in de duinen van het westen van het land en de Waddeneilanden. Deze varen is ingedeeld bij de hoofdgroep Wolfsklauwen en varens.