Reis mee door onze flora. Groot streepzaad uit de Composietenfamilie. Vanaf begin mei siert Groot streepzaad onze dijken en kan als typische soort beschouwd worden voor dijken.
De bloemen produceren veel nectar en trekken daardoor tot laat in het najaar insecten aan als bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders. De rijpende blauwzwarte steenvruchten of bessen worden veel gegeten door allerlei vogels. Zo wordt het zaad van de soort verspreid. In de winter blijft het blad van Klimop groen en aan de heester zitten.
Reis mee door onze flora. Met zijn gele bloemen en de opvallende vijftallige bladeren, die op de vijf vingers van een hand lijken is Vijfvingerkruid (SL1010) uit de Rozenfamilie, een van onze zeer algemene soorten in graslanden.
Reis mee door onze flora. Onder de eenjarige Vergeet-mij-nietjes is Akkervergeet-mij-nietje uit de Ruwbladigenfamilie, de meest forse van de vier eenjarige soorten die we in onze flora kennen.
Reis mee door onze flora. Bezemkruiskruid uit de Composietenfamilie. De soort dankt zijn naam aan de vorm van de plant: vanaf de wortel heeft de plant vaak de vorm van een bezem of veger.
Reis mee door onze flora. Grote tijm uit de Lipbloemenfamilie. In Nederland vooral algemeen in de duinen, plaatselijk langs de (grote) rivieren en in Zuid-Limburg.
Reis mee door onze flora. Tuinzuring (SL5135) uit de Duizendknoopfamilie werd vroeger wel als groente geteeld en wordt nu wel verwilderd aangetroffen bijvoorbeeld in wegbermen en op spoortaluds. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Ons grootste gras, dat veel wordt aangebouwd ten behoeve van de intensieve veehouderij, is Mais. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Een plantensoort die steeds verder in het landschap oprukt en gemakkelijk manshoog kan worden is Reuzenbalsemien (SL1862) uit de Balsemienfamilie.
Reis mee door onze flora. Grote ratelaar uit de Bremraapfamilie. De standplaats van de Grote ratelaar is natte tot vochtige grond. De grond moet redelijk voedselrijk zijn.