Reis mee door onze flora. Een teer kruid dat liggende stengels heeft met kleine tegenoverstaande bladeren en opvallend helder rode bloemen is Rood guichelheil uit de Sleutelbloemfamilie.
Zoals de naam van deze klaversoort Hazenpootje al aangeeft is deze soort van drogere gras- en hooilanden vooral tijdens en na de bloei gemakkelijk te herkennen aan het uiterlijk van de bloeiwijzen.
Reis mee door onze plantenfamilies. Biezenknoppen (SL0679) uit de Russenfamilie groeit bij voorkeur op wat zure en nattere standplaatsen. De plant groeit in dichte pollen en de wortelstandige, op schedes lijkende bladeren zijn lichtbruin. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Een van de meest voorkomende soorten uit de Wolfsmelkfamilie is Heksenmelk. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
Reis mee door onze plantenfamilies. Grote veldbies (SL0771) uit de Russenfamilie is een, in onze soortenrijkere bossen, zeldzame plant. De forse pollen met onderaan tot 2 cm brede donkergroene bladeren zijn opvallend. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Late guldenroede (SL1221) uit de Composietenfamilie. Steeds vaker zie je ook in de stedelijke omgeving en verder in ruigten en op ruderale plaatsen, zoals verlaten terreinen de gele pluimen van de Late guldenroede.
Reis mee door onze plantenfamilies. Daslook is een wettelijk beschermde plant uit de Narcisfamilie. Het is een vrij zeldzame soort in België en Nederland, maar als de soort voorkomt kan ze grote oppervlakken bedekken. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Aspergeachtigen.
Reis mee door onze flora. Smalle wikke uit de Vlinderbloemenfamilie is een klimplant die tot een kleine meter hoog kan worden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Vlinderbloemachtigen.
Reis mee door onze flora. Gulden boterbloem uit de Ranonkelfamilie heeft vaak bloemen waarin één of meer van de gele kroonbladen ontbreken . Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Reis mee door onze flora. Grote centaurie uit de Composietenfamilie. Op onze kalkhellingen en tegenwoordig ook vaak op de hellingen van dijken tref je de Grote centaurie aan.
Reis mee door onze flora. Alsemambrosia uit de Composietenfamilie. Soms een enkele keer in tuinen en verder hier en daar en dan vaak massaal in zanderig, ruderaal terrein, zoals akkers, ruigten in natuurgebieden en op verlaten terreinen.
Met welk van beide soorten je te doen hebt is niet altijd even gemakkelijk uit te maken. Zelfs specialisten hebben er vaak moeite mee, wat voor een deel ook komt doordat Koolzaad van oorsprong een bastaard is van Raapzaad en Kool.