Een reis door onze plantenfamilies. Gewone (of Veelbloemige) salomonszegel uit de Aspergefamilie siert tijdens de bloei in de lente onze rijkere loofbossen. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Aspergeachtigen.
Reis mee door onze flora. Alsemambrosia uit de Composietenfamilie. Soms een enkele keer in tuinen en verder hier en daar en dan vaak massaal in zanderig, ruderaal terrein, zoals akkers, ruigten in natuurgebieden en op verlaten terreinen.
Reis mee door onze flora. Schaduwkruiskruid (SL1187) uit de Composietenfamilie. Een tamelijk hoog opgaand Kruiskruid dat je vooral aantreft op kapvlakten, beschaduwde bosranden en struweelranden.
Reis mee door onze flora. Stekelbrem (SL0558) uit de Vlinderbloemenfamilie heeft soms nog een tweede bloeiperiode in de herfst, maar dat wil niet zeggen dat dan alle planten opnieuw bloeien. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Vlinderbloemachtigen.
Reis mee door onze flora. Fraai duizendguldenkruid uit de Gentiaanfamilie kan zich soms vestigen op net opgespoten zandvlakten of open plekken in recent aangelegde gebieden die zich tot natuurgebied ontwikkelen.
Reis mee door onze flora. De zomerse aanblik van onze ruigtes, zoals spoorwegemplacementen, verlaten industrieterreinen, maar ook stedelijke ruigten wordt in hoge mate mede bepaald door Goudgele honingklaver (SL0810) uit de Vlinderbloemenfamilie.
Reis mee door onze flora. Lidsteng (SL0630) uit de Weegbreefamilie. De boven water uitstekende "sparretjes" van Lidsteng zijn gemakkelijk te herkennen.
Reis mee door onze flora. Brem uit de Vlinderbloemenfamilie staat op voedselarme zanderige bodems, in heidevelden op taluds langs wegen en voedselarme hellingen, waar de plant door zijn wortelknolletjes als bodembemester dienst doet.
Reis mee door onze flora. Zegekruid (SL0863) uit de Nachtschadefamilie is vooral bekend als tuinplant maar verwildert uit tuinen en kan dan in de wilde flora inburgeren.
Reis mee door onze flora. Gewone vlier uit de Muskuskruidfamilie. In onze struwelen, heggen en bosranden valt de Gewone vlier niet alleen tijdens de bloei op, maar ook door zijn zwarte glanzende vruchten in de nazomer en herfst.
Reis mee door onze flora. Witte klaver uit de Vlinderbloemenfamilie bloeit van mei tot in de herfst met witte bloemen en is een belangrijke bron van nectar voor honingbijen, die voor de bestuiving zorgen.