Reis mee door onze flora. Echte guldenroede uit de Composietenfamilie. Echte guldenroede is gekarakteriseerd als een kwetsbare rode lijst soort. Dat komt mede doordat de plantengemeenschap waarin zij een karakteristieke kensoort vormt in oppervlakte achteruit gaat.
Reis mee door onze flora. Grote brandnetel (SL1321) uit de Brandnetelfamilie is een waardplant voor vlinders. Zo leeft de Dagpauwenoog in het rupsstadium op deze planten in spinselnesten en vervult in dit opzicht dus een belangrijke rol bij het in stand houden van de biodiversiteit.
Een reis door onze plantenfamilies. Smalle waterpest (SL0442) uit de Waterkaardefamilie is gemakkelijk te herkennen aan de kransen van bladeren aan de stengels. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Water- en Moerasplanten.
Reis mee door onze flora. In de schaduw van bosschages op tamelijk vochtige grond kun je Schijnaardbei uit de Rozenfamilie vinden die zich over de bodem verspreidt en veel lijkt op Bosaardbei.
Een reis door onze plantenfamilies. Nog gedurende de winter en soms zelfs al in december kun je niet alleen in veel tuinen, maar ook in parken en bossen het Gewoon sneeuwklokje uit de Narcisfamilie vinden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Aspergeachtigen.
Reis mee door onze flora. Moeraswalstro uit de Sterbladigenfamilie is een overblijvende inheemse plant met liggende groeiwijze met lange takken. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Primitieve asteriden.
Reis mee door onze flora. Gewone veldsla (SL1336) uit de Kamperfoeliefamilie. Een niet zo opvallend kruid in onze graslanden of op droge, zandige bodem is de Gewone veldsla. Kijken naar de wilde soort, waar onze lekkere veldsla van afstamt.
Reis mee door onze flora. Klein streepzaad uit de Composietenfamilie. Vanaf begin juni tot in de herfst bloeit Klein streepzaad met een heel variabele verschijningsvorm.
Reis mee door onze flora. Zegekruid (SL0863) uit de Nachtschadefamilie is vooral bekend als tuinplant maar verwildert uit tuinen en kan dan in de wilde flora inburgeren.
Reis mee door onze flora. Maretak uit de Sandelhoutfamilie. Als je Maretak in de natuur tegenkomt, kun je er vrij zeker van zijn dat er kalk in de bodem zit. Een plantensoort die zo duidelijk een kenmerk van de bodem aangeeft noemen we een indicatorsoort. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.