Reis mee door onze flora. Een één- of tweejarig gras dat aan getroffen kan worden in niet-bemeste Roggeakkers is Grote windhalm (SL0073) uit de Grassenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. In graanakkers, maar ook in de duinen en open bermen kun je Ringelwikke (SL1370) uit de Vlinderbloemenfamilie aantreffen die zich als klimplant omhoog werkt in de andere vegetatie.
Reis mee door onze flora. De overblijvende, zeer laag tegen de grond blijvende Muurpeper (SL1175) is een op droge redelijk voedselrijke grond of muren voorkomende soort uit de Vetplantenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Een plantensoort die steeds meer ingeburgerd raakt, ook als stoepplant in de stedelijke omgeving is de op een Klaproos lijkende Schijnpapaver (SL5411) uit de Papaverfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Reis mee door onze flora. De viltige beharing van de rolronde stengel en de boven- en onderzijde van de bladeren maakt het gemakkelijk om Viltige basterdwederik (SL0457) uit de Teunisbloemfamilie te herkennen.
Reis mee door onze flora. Late guldenroede (SL1221) uit de Composietenfamilie. Steeds vaker zie je ook in de stedelijke omgeving en verder in ruigten en op ruderale plaatsen, zoals verlaten terreinen de gele pluimen van de Late guldenroede.
Reis mee door onze plantenfamilies. Veenpluis (SL0476) uit de Cypergrassenfamilie, de naam zegt het al, kenmerkt zich tijdens en na de bloei door de lange witte haren van wel 3-5 cm in de bloeiwijze Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Bosvergeet-mij-nietje (SL0846) uit de Ruwbladigenfamilie wordt nogal eens aangetroffen in de bossen of boomrijke omgeving van buitenplaatsen ook buiten het zuiden van Limburg.
Reis mee door onze flora. Stekelbrem (SL0558) uit de Vlinderbloemenfamilie heeft soms nog een tweede bloeiperiode in de herfst, maar dat wil niet zeggen dat dan alle planten opnieuw bloeien. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Vlinderbloemachtigen.
Reis mee door onze flora. Verspreidbladig goudveil uit de Steenbreekfamilie is gebonden aan een zeer specifiek gelijkmatig milieu. De temperatuur met name is zeer constant door het uittredend bron- of kwelwater. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
De altijd groen blijvende Struikhei, Callúna vulgáris (L.) Hull, hoort tot de Heifamilie (of Ericaceae) en kleurt in de zomermaanden van eind juli tot begin september onze heidevelden paars. Een fantastische ervaring.