Reis mee door onze flora. Scherpe boterbloem uit de Ranonkelfamilie is een meerjarige plantensoort en komt in Belgiƫ en Nederland zeer algemeen voor in graslanden, hooilanden en langs de weg in bermen. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
In de nazomer en het najaar zie je aan de boom of struik de vele tuilen van oranje tot rode bessen die door spreeuwen en lijsters worden gegeten. Zo wordt de soort verspreid.
De ronde besvormige oranje tot vuurrode vruchten kunnen voor de mens giftig zijn. Voor spreeuwen en lijsters, die de bessen maar al te graag eten als er minder ander voedsel te vinden is geldt dit niet. Dit heeft te maken met verschil in enzymsamenstelling in hun en ons darmstelsel.
Reis mee door onze flora. Een teer kruid dat liggende stengels heeft met kleine tegenoverstaande bladeren en opvallend helder rode bloemen is Rood guichelheil uit de Sleutelbloemfamilie.
Reis mee door onze flora. Veldzuring (SL1093) is een zeer algemeen in onze graslanden voorkomende soort uit de Duizendknoopfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Canadese guldenroede (SL1890) uit de Composietenfamilie. Op vochtige tot natte en voedselrijke plekken en op omgewerkte grond is de uit Noord-Amerika ingevoerde Canadese guldenroede te vinden.
Reis mee door onze flora. Als veekering is Eenstijlige meidoorn uit de Rozenfamilie al eeuwen door de mens in gebruik in de vorm van aangeplante hagen. In oude landschapstypen zoals het Maasheggengebied of in het oude landbouwcultuurlandschap van het Limburgse heuvelland zie je dat in dit soort Meidoornhagen vaak eeuwenoude struiken staan.