Een reis door onze plantenfamilies. De bloemen van de Welriekende nachtorchis uit de Orchideeënfamilie geuren vooral 's nachts maar ook wel enigszins overdag. Ze trekken langtongige nachtvlinders aan voor de bestuiving. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Orchideeën.
Reis mee door onze flora. Paardenbloem uit de Composietenfamilie. De lintbloemen in een hoofdje van de Paardenbloem produceren nectar. Daarmee worden naast allerlei kleine insecten zoals vliegjes ook wel vlinders aangetrokken.
Reis mee door onze flora. Harig knopkruid uit de Composietenfamilie. Harig knopkruid is een echte pioniersoort die voorkomt op zeer voedselrijke zandige, vochtige tot droge bodems van akkers, moestuinen en ruderale plekken ook in de stedelijke gebieden.
Reis mee door onze flora. Beemdkroon uit de Kamperfoeliefamilie De hoofdjes van Beemdkroon uit de Kamperfoeliefamilie vallen op door hun lichtblauwe tot lila kleur.
Reis mee door onze flora. Kleine zonnedauw uit de Zonnedauwfamilie valt op door de roodgekleurde spatelvormige bladeren die in rozetten staan en haren met druppels hebben. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Aan de vorming van kussentjes en zijn fijne tegenoverstaande blaadjes herken je op straat tussen de stoeptegels Liggende vetmuur (SL1112) uit de Anjerfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Stekelbrem (SL0558) uit de Vlinderbloemenfamilie heeft soms nog een tweede bloeiperiode in de herfst, maar dat wil niet zeggen dat dan alle planten opnieuw bloeien. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Vlinderbloemachtigen.
Reis mee door onze flora. IJle dravik (SL0165) uit de Grassenfamilie is een eenjarig, tamelijk hoog gras dat in allerlei ruige wegbermen te vinden is. Het is te herkennen aan de ijle, sterk open halmen waar, aan lange pluimtakken, de aartjes staan. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Echte valeriaan uit de Kamperfoeliefamilie. De wortelstok verspreidt een karakteristieke geur, waar katten opgewonden van kunnen raken en uit de wortelstok worden stoffen geëxtraheerd, die als kalmeringmiddel dienen.
Reis mee door onze flora. Vandaag aandacht voor de zeldzame Wilde averuit (SL0098) uit de Composietenfamilie. De kleine hoofdjes van 3 mm breed met bloemetjes duidt erop dat het een Composiet is, maar dan wel een soort die door de wind bestoven wordt.
Reis mee door onze flora. Rijncentaurie uit de Composietenfamilie. Een van de groeiplaatsen van deze zeer zeldzame soort is op een terrein van een verlaten steenfabriek ten oosten van Nijmegen.
Reis mee door onze flora. Rapunzelklokje (SL0196) uit de Klokjesfamilie. Rapunzelklokje was een door de flora en faunawet wettelijk beschermde plant tot 2017 en staat nu nog als 'kwetsbaar' vermeld in de Heukels' Flora van Nederland (2020).