Reis mee door onze flora. Klein kruiskruid uit de Composietenfamilie. Aan de smalle rechte en relatief hoge hoofdjes met alleen gele buisbloemen herken je Klein kruiskruid het gemakkelijkste.
Reis mee door onze flora. Klein streepzaad uit de Composietenfamilie. Vanaf begin juni tot in de herfst bloeit Klein streepzaad met een heel variabele verschijningsvorm.
In het Limburgs wordt de Grote kaardenbol onder meer 'Krets' genoemd. In een artikel in het Limburgs dialect verklaart Els Diederen de naam en het gebruik van de Kaardebol in de volkscultuur. Zo werd de Kaardebol gebruikt om kruiken en melkkannen schoon te poetsen, vandaar dat een van de andere volksnamen voor de Kaardebol 'Kannebeursjtel' (kannenborstel) luidt.
Reis mee door onze flora. Bijvoet uit de Composietenfamilie. Soms kom je kruiden tegen in de natuur die wel erg veel lijken op struiken. Een voorbeeld van zo'n kruid is Bijvoet.
Reis mee door onze flora. Een sierlijk gras, met in het licht zilverig kleurende aartjes in de pluim is Bochtige smele (SL0398) uit de Grassenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Welriekende ganzenvoet (SL2477) uit de Amarantenfamilie kunnen we op rivierstranden langs de grote rivieren tegenkomen, maar is daar nog steeds vrij zeldzaam. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Hoenderbeet (SL0701) uit de Lipbloemenfamilie is van oorsprong een soort van het Middellandse-Zeegebied. Als cultuurvolger heeft de soort zich via de landbouwende mens over de wereld verbreid.
Reis mee door onze flora. Weinig grassen vallen zo op door hun zachte grijswitte beharing als de Gestreepte witbol uit de Grassenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. De roomwitte bloemen en de met zeer veel rechte stekels bezette takken van de Duinroos uit de Rozenfamilie, vallen direct op als je in de zomer onze duinen bezoekt.
Reis mee door onze flora. Witte klaver uit de Vlinderbloemenfamilie bloeit van mei tot in de herfst met witte bloemen en is een belangrijke bron van nectar voor honingbijen, die voor de bestuiving zorgen.
Reis mee door onze flora. Een heel zeldzaam geworden plantensoort die vroeger veel meer voorkwam, vooral in de buurt van mestvaalten op boerenterreinen is Brave hendrik (SL0307) uit de Amarantenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Zandraket (SL0081) uit de Kruisbloemenfamilie is de eerste plantensoort waarvan het hele DNA is vastgesteld. Het is een plant waar door veel onderzoekers moleculair biologisch en genetisch onderzoek aan verricht wordt.