Reis mee door onze flora. De ronde besvormige oranje tot vuurrode vruchten van Wilde lijsterbes uit de Rozenfamilie kunnen voor de mens giftig zijn. Voor spreeuwen en lijsters, die de bessen maar al te graag eten als er minder ander voedsel te vinden is geldt dit niet.
Reis mee door onze flora. Kleine zonnedauw uit de Zonnedauwfamilie valt op door de roodgekleurde spatelvormige bladeren die in rozetten staan en haren met druppels hebben. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Kamgras (SL0386) uit de Grassenfamilie is een in kleine dichte pollen groeiende opvallende soort uit de Grassenfamilie of Poaceae en staat op de rode lijst van planten als gevoelig, Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Op schaduwrijke, vochtige plekken in bossen en langs beken, en in ruigten langs rivieren en sloten kun je Watermuur (SL0847) uit de Anjerfamilie te vinden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Stekelbrem (SL0558) uit de Vlinderbloemenfamilie heeft soms nog een tweede bloeiperiode in de herfst, maar dat wil niet zeggen dat dan alle planten opnieuw bloeien. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Vlinderbloemachtigen.
Reis mee door onze flora. Boskortsteel (SL0151) is een inheemse, overblijvende grassoort uit de Grassenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
De bloemen produceren veel nectar en trekken daardoor tot laat in het najaar insecten aan als bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders. De rijpende blauwzwarte steenvruchten of bessen worden veel gegeten door allerlei vogels. Zo wordt het zaad van de soort verspreid. In de winter blijft het blad van Klimop groen en aan de heester zitten.
Reis mee door onze flora. Overwinteren doet de Bosaardbei uit de Rozenfamilie door voorraden op te bouwen in de ondergrondse wortels; bovendien blijft een aantal bovengrondse bladeren zichtbaar gedurende de winter.
Reis mee door onze flora. Een tamelijk groot en grof gras is Kropaar (SL0390) uit de Grassenfamilie, die tijdens de bloei heel goed te herkennen is aan de grote bloeiwijze waarin kluwenvormig samengetrokken aartjes met veel bloemetjes staan. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
De schors bevat looistoffen, zodat hiermee leer gelooid kan worden. Een andere stof uit de schors is salicylzuur. Salicylzuur is de werkzame stof in aspirine.
Reis mee door onze flora. Aalbes uit de Ribesfamilie is een soort die bekend is van de rode en zwarte bessen, waarvan marmalade gemaakt wordt. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. De veel aangeplante straatboom Esdoornbladige plataan (SL2250) uit de Plataanfamilie is goed te herkenen aan de afbladerende schors, die grote geelgroene plekken achterlaat op de stam. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.