Reis mee door onze flora. Een klein blijvende soort die in kransen staande lancetvormige bladeren heeft is Blauw walstro (SL1198) uit de Sterbladigenfamilie.
Reis mee door onze flora. Bosbingelkruid (SL0823) uit de Wolfsmelkfamilie is een meerjarig kruid dat soms grote oppervlakken van de bosbodem kan bedekken. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
De gele dicht op elkaar staande op knoopjes lijkende hoofdjes met alleen buisvormige bloemen vallen boven in de tuilvormige bloeiwijze van Boerenwormkruid direct op. De hoge planten vallen ook op door hun groei in groepen.
Reis mee door onze flora. Op kalkarme, zure en schrale droge graslanden, die alleen geschikt zijn voor beweiding met schapen staat de klein blijvende Schapenzuring (SL1094) uit de Duizendknoopfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Steeds vaker bijvoorbeeld in bermen van wegen zie je in de zomer de opvallend donker roze tot paarslila gekleurde bloemen van Groot kaasjeskruid (SL0792) uit de Kaasjeskruidfamilie.
Binnen de familie van de Vlinderbloemen kennen we een klein aantal boomvormige soorten. De als laanboom vaak aangeplante Robinia, Robinia pseudoacacia L., komt tegenwoordig ook voor in onze loofbossen.
Reis mee door onze flora. Dwergviltkruid (SL0524) uit de Composietenfamilie. Het kleinste van de Viltkruiden dat het meeste in onze flora voorkomt is Dwergviltkruid. De kleine bladeren zijn lancetvormig en geheel met lange haren bezet, waardoor ze beschimmeld lijken.
Reis mee door onze flora. Niet alleen in gras- en hooilanden, maar ook in allerlei ruderale ruigten kun je Italiaans raaigras (SL0755) uit de Grassenfamilie vinden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Zandraket (SL0081) uit de Kruisbloemenfamilie is de eerste plantensoort waarvan het hele DNA is vastgesteld. Het is een plant waar door veel onderzoekers moleculair biologisch en genetisch onderzoek aan verricht wordt.
Reis mee door onze flora. In het vroege voorjaar kun je in loofbossen op voedselrijkere bodems de gele bloemen aantreffen van Gele anemoon uit de Ranonkelfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Reis mee door onze flora. Smalle wikke (SL1368) uit de Vlinderbloemenfamilie is een klimplant die tot een kleine meter hoog kan worden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Vlinderbloemachtigen.
Reis mee door onze flora. Gewone vogelkers uit de Rozenfamilie is een halfschaduw soort, dat wil zeggen dat de boom of struik nooit in de volle zon staat, maar altijd enigszins beschut.