Reis mee door onze plantenfamilies. Veldrus (SL0670) uit de Russenfamilie is een soort uit de Russenfamilie, die vooral aan te treffen is in natte graslanden waar het grondwater in horizontale richting stroomt, zoals in natuurreservaat de Bruuk bij Groesbeek, waar de Veldrus o.a. voorkomt samen met de Gevlekte orchis. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
De bloemen produceren veel nectar en trekken daardoor tot laat in het najaar insecten aan als bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders. De rijpende blauwzwarte steenvruchten of bessen worden veel gegeten door allerlei vogels. Zo wordt het zaad van de soort verspreid. In de winter blijft het blad van Klimop groen en aan de heester zitten.
Reis mee door onze flora. Gele ganzenbloem uit de Composietenfamilie. Soms vind je in niet al te sterk bemeste akkers de opvallende gele bloemen van de Gele ganzenbloem.
Reis mee door onze flora. Groot streepzaad uit de Composietenfamilie. Vanaf begin mei siert Groot streepzaad onze dijken en kan als typische soort beschouwd worden voor dijken.
Reis mee door onze flora. Een middelhoge rechtopstaande en sterk behaarde plant met vierkante stengels en roze lipbloemen is Borstelkrans (SL1143) uit de Lipbloemenfamilie.
Reis mee door onze flora. Een van de gemakkelijk te herkennen grassen is Kweek (SL0446). Het is een zomerbloeier met een opvallende blauwgrijze kleur en een heel stijve aar. De bloeiwijze is tamelijk gedrongen en de pluim is behoorlijk dicht. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. In graslanden vallen in de zomer de rijkbloemige trossen met paarsblauwe bloemen op van Vogelwikke (SL1369) uit de Vlinderbloemenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Vlinderbloemachtigen.
Reis mee door onze flora. De grote pluim van Rietzwenkgras (SL0514) uit de Grassenfamilie heeft op de onderste knoop 2 of 3 takken met minstens 4 aartjes. De pluim hangt bovenin een beetje over. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Kleefkruid uit de Sterbladigenfamilie valt direct op onder de Walstro's doordat zijn stengels, bladeren en vruchten bezet zijn met veel stekelharen die de vorm van weerhaakjes hebben.
Reis mee door onze flora. Vooral in de randen en op lichtbeschaduwde plaatsen in onze rijkere loofbossen valt de Bosandoorn (SL1246) uit de Lipbloemenfamilie op.
Reis mee door onze flora. Bosanemoon (SL0056) is een lage overblijvende lentebloeier uit de Ranonkelfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Reis mee door onze flora. Zandblauwtje (SL0669) uit de Klokjesfamilie. Op droge zandgronden komt een blauw bloeiende soort voor met fijne bloemen in een hoofdjesachtige bloeiwijze.