Reis mee door onze flora. In onze zoete en brakke stilstaande wateren, maar ook in stromende open wateren, vinden we het meerjarige Aarvederkruid (SL0851) uit de Vederkruidfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Een eenjarige plantensoort uit de Balsemienfamilie is Groot springzaad (SL0660) of Impatiens noli-tangere. De wetenschappelijke soortnaam noli-tangere is te vertalen uit het Latijn als 'wil niet aangeraakt worden'.
Reis mee door onze flora. Bleeksporig bosviooltje uit de Viooltjesfamilie is gemakkelijk te onderscheiden van andere blauwe viooltjes doordat de spoor van het onderste kroonblad bleekgeel tot wit gekeurd is. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
Reis mee door onze flora. Gewoon sterrenkroos (SL0184) uit de Weegbreefamilie. In sloten en stilstaand tot stromend water dat nogal voedselrijk is kun je Gewoon sterrenkroos vinden.
Reis mee door onze flora. De overblijvende, zeer laag tegen de grond blijvende Muurpeper (SL1175) is een op droge redelijk voedselrijke grond of muren voorkomende soort uit de Vetplantenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Reukeloze kamille uit de Composietenfamilie. Reukeloze kamille was in Nederland al lang voordat er hier landbouw werd gepleegd blijkt uit onderzoek. Ze lijkt daarmee geen cultuurvolger maar van nature onderdeel van de wilde flora.
Lenteklokjes bloeien gewoonlijk in de tweede helft van de winter, en wel zo'n twee weken later dan het Gewoon sneeuwklokje. Het is een van onze vroegst bloeiende plantensoorten. Als stinzenplant is Lenteklokje te vinden in de bosbegroeiing van landgoederen.
Reis mee door onze flora. Stengelomvattend havikskruid uit de Composietenfamilie. Op oude stads- en kademuren die lang geleden opgemetseld zijn met zachte kalkhoudende specie kun je het geel bloeiende Stengelomvattend havikskruid aantreffen.
Reis mee door onze flora. Bezemkruiskruid uit de Composietenfamilie. De soort dankt zijn naam aan de vorm van de plant: vanaf de wortel heeft de plant vaak de vorm van een bezem of veger.
Reis mee door onze flora. Brem uit de Vlinderbloemenfamilie staat op voedselarme zanderige bodems, in heidevelden op taluds langs wegen en voedselarme hellingen, waar de plant door zijn wortelknolletjes als bodembemester dienst doet.
Reis mee door onze flora. Onder de Waterranonkels is de Middelste (vroeger Fijne) waterranonkel (SL1041) uit de Ranonkelfamilie te herkennen aan de witte bloemen met een gele voet of nagel. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.