Reis mee door onze flora. Echte koekoeksbloem, hoort tot de Anjerfamilie en valt op door zijn vrolijke uiterlijk als gevolg van de roze kleur en de in vier delen opgesplitste kroonbladen. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Gevlekte scheerling (SL0347) uit de Schermbloemenfamilie. Het meest bekend, al uit de Griekse oudheid, is de Gevlekte scheerling als de plant waarvan het sap gebruikt is om de gifbeker voor de filosoof Socrates te bereiden.
Reis mee door onze flora. De meest forse van de liaansoorten die in ons land en Belgiƫ voorkomt is Bosrank uit de Ranonkelfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Reis mee door onze flora. Een wat minder algemene soort uit de Lipbloemenfamilie is Stinkende ballote (SL0129). De bossige plant is nog behoorlijk algemeen te vinden in Zuid-Limburg en de duinen ten zuiden van Bergen aan Zee.
Een reis door onze plantenfamilies. In onze droge bossen, maar ook op beschaduwde beek- en greppelkanten kan de Smalle stekelvaren (SL0426) uit de Niervarenfamilie gevonden worden. Hij is ingedeeld bij de hoofdgroep Wolfsklauwen en Varens.
Reis mee door onze flora. Hondsviooltje uit de Viooltjesfamilie komt vaak snel terug op de hellinggraslanden als beweiding met schapen ervoor zorgt dat de hogere grassen worden opgevreten. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
Reis mee door onze flora. Veenwortel (SL0967) uit de Duizendknoopfamilie kun je aantreffen als waterplant, maar evenzeer als landplant. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Een door zijn kleur bescheiden orchidee, die soms door zijn grootte goed herkenbaar is, is de Grote keverorchis. Aan de stevige stengel zijn twee tamelijk grote eivormige tot ovale bladeren te herkennen, die meestal tegenover elkaar staan.
Reis mee door onze flora. Grote engelwortel (SL0059) uit de Schermbloemenfamilie. Een opvallende oeverplant langs onze grote rivieren en hier en daar langs kanalen of niet meer in gebruik zijnde havenkommen is de Grote engelwortel.
Een reis door onze plantenfamilies. Pijlkruid (SL1114) uit de Waterweegbreefamilie. De pijlvormige bladeren van Pijlkruid steken boven het water uit, net als de bloeiwijzen waaraan de kransen van meestal drie bloemen boven elkaar staan. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Water- en Moerasplanten.