Reis mee door onze flora. Langs beschaduwde struwelen op tamelijk rijke bodems zijn soms hele plakkatenGrote muur uit de Anjerfamilie te vinden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze plantenfamilies. Mattenbies (SL1155) uit de Cypergrassenfamilie staat aan de waterkant tot maximaal 3 meter diep. De planten werden vroeger gebruikt om er matten van te vlechten en daar dankt de plantensoort dan ook zijn naam aan. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Op akkers, in randen van plantsoenen en ook in tuinen zijn vaak vrijwel het hele jaar door de tere groene planten met witte bloemen te zien van Vogelmuur (SL1250) uit de Anjerfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Weinig grassen vallen zo op door hun zachte grijswitte beharing als de Gestreepte witbol (SL0631) uit de Grassenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Gewone hoornbloem (SL0296) is een van die algemeen voorkomende kruiden uit de Anjerfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Madeliefje uit de Composietenfamilie verkozen tot nationale bloem. Vanwege zijn overvloedige bloei in de maand Mei wordt het plantje ook wel Meizoentje genoemd.
Reis mee door onze plantenfamilies. Veldrus (SL0670) uit de Russenfamilie is een soort uit de Russenfamilie, die vooral aan te treffen is in natte graslanden waar het grondwater in horizontale richting stroomt, zoals in natuurreservaat de Bruuk bij Groesbeek, waar de Veldrus o.a. voorkomt samen met de Gevlekte orchis. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Aan de armbloemige trossen die in de oksels van de verspreid staande bladeren te vinden zijn herken je Heggenwikke uit de Vlinderbloemenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Vlinderbloemachtigen.
Een anemoon die veel minder voorkomt dan de witte Bosanemoon is de Gele anemoon, Anemone ranunculoides L. uit de Ranonkelfamilie. Ze komt voor in loofbossen en hakhout op vochtige en kalkhoudende bodems, zoals we die in Zuid-Limburg vinden, maar we kunnen de soort ook als stinzenplant aantreffen in de bosrijke omgeving van buitenplaatsen, waar de soort dan vaak oorspronkelijk is aangeplant.
Reis mee door onze flora. Muskuskruid (SL0010) uit de Muskuskruidfamilie. Muskuskruid vind je vooral in loofbossen op vochtige tamelijk voedselrijke bodems en verder ook beschaduwde oevers van beekjes en in beschaduwde bermen.