Reis mee door onze flora. Zegekruid (SL0863) uit de Nachtschadefamilie is vooral bekend als tuinplant maar verwildert uit tuinen en kan dan in de wilde flora inburgeren.
Reis mee door onze flora. In natte graslanden in duinvalleien en ook in moerassige heide is Teer guichelheil uit de Sleutelbloemfamilie te vinden met tere stengels en in de zomer roze tot roze-rode fragiele bloemen.
Reis mee door onze flora. Langs beschaduwde struwelen op tamelijk rijke bodems zijn soms hele plakkatenGrote muur uit de Anjerfamilie te vinden. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Tuinbingelkruid uit de Wolfsmelkfamilie is een cultuurvolger, wat blijkt uit zijn standplaats: bouw- en akkerland, moestuinen, waar de mens actief is. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
Een van de mooiste planten uit de groep van de monocotylen (eenzaadlobbigen) die in ons land voorkomen is wel Zwanenbloem. Door aanpassingen in het wortelstelsel, de vorming van aerenchym, dat zijn luchtkanalen, kan Zwanenbloem zelfs onder zeer anaerobe (=zuurstofloze) bodem-omstandigheden nog voorkomen.
Reis mee door onze flora. Een bijzonder opvallende plantensoort die tot de Strandkruidfamilie hoort is Lamsoor. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Wolfspoot (SL0780) uit de Lipbloemenfamilie. Een behoorlijk algemeen voorkomende soort uit de Lipbloemenfamilie is Wolfspoot die op nattere, soms best flink verdichte bodems is aan te treffen.
Reis mee door onze flora. Aan de typische rechtopstaande stengel met dicht tegen de hoofdas aangedrukte lange hauwen, herken je Torenkruid (SL1315) uit de Kruisbloemenfamilie.
Reis mee door onze flora. Hondsdraf uit de lipbloemenfamilie Hoewel klein, vallen de blauwpaarse bloemen van Hondsdraf toch wel snel op. De soort hoort tot de veertig meest voorkomende plantensoorten in onze vegetaties.
Een reis door onze plantenfamilies. Koningsvaren is een plantensoort uit de Koningsvarenfamilie. Het is een grote en opvallende varensoort in onze nattere bossen en struwelen.
Als je Maretak in de natuur tegenkomt, kun je er vrij zeker van zijn dat er kalk in de bodem zit. Maretak of Vogellijm is een bolvormige struik die vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar te zien is in bomen.
Reis mee door onze flora. Tijdens de bloei is de Wateraardbei uit de Rozenfamilie gemakkelijk te herkennen aan de zwart-rood-paarse bloemen van zo'n 3 cm in doorsnee.