Wat maakt de Veluwe zo bijzonder?
Schrijver-publicist Wim Huijser wandelde met ruim twintig natuurliefhebbers, terreinbeheerders en deskundigen over de Veluwe, op zoek naar de ziel van het landschap. De verhalen laten zien dat elke betrokkene weer andere belangen en doelen heeft. En dat maakt de verkenningstochten extra boeiend.

De Veluwe wordt gerekend tot de mooiste natuurgebieden in Nederland. Maar het is ook een gebied met diepgewortelde tegenstellingen: nat en droog, zwaar en licht, natuur en ­cultuur, bezinning en beleving. Bij zowel bewoners als ­bezoekers roepen ze een gevoel van verlangen én verwarring op. De vraag is dan ook wat de Veluwe zo boeiend maakt. 

Van bescherming tot natuurbeleving 
Wim Huijser ging op pad met twintig betrokkenen die in het gebied werkzaam zijn. Van terreinbeheerders en deskundigen tot betrokken burgers. Met verhalenverteller Louis Fraanje bezoekt hij het Speulderbos, met schrijver-journalist Kester Freriks ervaart hij de stilte van Radio Kootwijk, met bos­wachter Lennard Jasper neemt hij de schade op in de droge zomer en met landschapsfilosoof Eric Brinckmann onderzoekt hij het Heelsumse Beekdal. Verkennend en filosoferend worden boeiende uithoeken van de Veluwe bezocht, op zoek naar de ziel van het landschap. Wim Huijser ontdekte dat er niet zoiets als één Veluwe bestaat. Iedereen die bij de Veluwe betrokken is, heeft zijn eigen verhaal, belangen en doelen. En dat maakt de verkenningstochten extra boeiend.

Verkrijgbaar in de boekhandel en via onze partner KNNV uitgeverij