Planten groeien overal. Op allerlei typen bodems, tussen straatstenen, op andere planten en in het water. Toch is de zeebodem een plek waar planten het moeilijk hebben.
Er wordt door het ontwikkelteam al enkele maanden hard gewerkt onder de motorkap van Waarneming.nl. Een technisch gezien pittige klus met een flinke impact: alle waarnemingen uit Nederland en België komen naar Observation.org!
Het is een stormachtige zaterdagochtend. Twintig deelnemers van de IVN wildeplantencursus verzamelen zich in het Westerveldse Bos voor de traditionele winterwandeling. Het is niet koud, maar de wind waait hard en de grond ligt bezaaid met twijgen. Af en toe kraakt het vervaarlijk.
Laat een stukje van je gazon wat langer worden, als vrijhaven voor bijen en vlinders. In Groot-Brittannië leerde No Mow May dat je zo al 10 keer meer bijen kunt aantrekken. Een verbluffend resultaat. Een extra goede reden: langer gras is ook beter bestand tegen droogte en hitte.
De maand Februari of Sprokkelmaand, is niet alleen de maand waarin je hout bij elkaar sprokkelt voor het stoken van de kachel, de langjarige gemiddelde maximum temperatuur bedraagt in Nederland 6,5 C en is maar net iets meer dan in januari. Maar je kunt ook al genieten van een aantal bloeiende plantensoorten in onze natuur.
Deze familie kent een aantal geslachten en soorten die wat de habitus, dat is het uiterlijk, betreft soms weinig overeenkomsten hebben, maar op grond van moderne moleculair biologische en genetische inzichten dicht bij elkaar staan in evolutionaire zin.
Soms denk je een bepaald gebied of streek heel goed te kennen. Je weet precies waar alles groeit en bloeit en om wat voor soorten het dan gaat, maar dan ineens valt je oog op iets nieuws. Iets onverwachts. Dit overkwam mij deze week in het Friese stadje Dokkum.
Een voorjaarsstorm, grijze luchten en lage temperaturen. Het begin van het voorjaar van 2017 lijkt wat achter te lopen op dat van vorig jaar. De schaarse momenten van zon en warmte zijn vaak net genoeg om de voorjaarsplanten te doen opbloeien.
In maart 2020 werd er in Noordwijk een plantensoort ontdekt die nieuw is voor Nederland: de Hyacintorchis of Reuzenorchis. Het is een van de grootste orchideeënsoorten in Europa. De soort is nog niet eerder gezien in Nederland. Zes exemplaren zijn er afgelopen voorjaar ontdekt.
Het blauwe bloemetje van de Wilde cichorei (Cichorum intybus) is niet eens zo opvallend, maar geeft de kant van de weg een blauwige gloed. In grazige wegbermen is de plant nu veel in bloei te vinden. Hoewel de meesten er aan voorbij rijden, is het toch een zeer bekende composiet. Veel mensen kennen de Cichorei namelijk in een minder kleurige vorm, van hun bord: Witlof is een voorbeeld van een toepassing van Cichorei in onze keuken.
Tijdens de week van de biologie organiseren we een excursie stadsnatuur in de voetsporen van Jac P. Thijsse. Op 22 mei 2022 wandelt Maurice Martens van Flora van Nederland met je door een deel van de stad Maastricht en laat je daar de planten zien die op muren, in het groen en de parken te zien zijn.
In navolging van Knack in België roept collegaweekblad EW samen met Velt, Flora van Nederland, Stichting Steenbreek en De Bijenstichting, alle tuinbezitters en gemeenten op in de maand mei hun gras niet te maaien. Door de actie Maai Mei Niet willen we het herstel van biodiversiteit een handje helpen. Want die staat behoorlijk onder druk.