Klavers zijn er in talloze verschillende soorten en maten. Naast de verscheidene Rolklavers (Lotus), Honingklavers (Melilotus) en Rupsklavers (Medicago) is het geslacht Trifolium het grootst. De Witte klaver (Trifolium repens) is waarschijnlijk het bekendst gevolgd door de Rode klaver (Trifolium pratense).
De écht donkere dagen zijn aangebroken. Nu zelfs Sinterklaas ons land heeft verlaten, lijkt het tijd voor winter. Het is echter vrij warm voor de tijd van het jaar en als je goed om je heen kijkt zie je nog steeds veel planten in bloei staan.
Een adagium van de redacteur van Flora van Nederland is ‘De natuur begint direct bij je voordeur’. Om hier handen en voeten aan te geven, neem ik de plantensoorten eens onder de loep die je zoal op de stoep en tussen stoeptegels, langs de gevels van huizen in de straat en bijvoorbeeld in de straatgoot kunt vinden.
De maand Februari of Sprokkelmaand, is niet alleen de maand waarin je hout bij elkaar sprokkelt voor het stoken van de kachel, de langjarige gemiddelde maximum temperatuur bedraagt in Nederland 6,5 C en is maar net iets meer dan in januari. Maar je kunt ook al genieten van een aantal bloeiende plantensoorten in onze natuur.
Waar het afgelopen week over een figuurlijke appel ging, bloeien nu ook de echte appelbomen. Hoewel en supermarkten vol liggen met appels, is de Wilde appel (Malus sylvestris) een relatief zeldzame soort geworden in onze loofbossen.
Kleine planten kunnen een grote naam hebben. In Nederland zijn orchideeën hier wel een mooi voorbeeld van. Het zijn niet de pompeuze planten (Phalaenopsis spec.) die in de supermarkten te koop zijn en menig vensterbank opfleuren, maar vaak onopvallende planten, die buiten de bloeiperiode (waar, bij een aantal soorten, toch prachtige bloemen te zien zijn) wegvallen tegen de groene achtergrond van de graslanden.
Boekbespreking door Maurice Martens Nova Flora Neerlandica is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging. Het doel is een nieuwe wetenschappelijke flora te verzorgen in de traditie van Flora Neerlandica, een initiatief uit de tweede helft van de negentiende eeuw om de Nederlandse vaatplanten tot in detail te beschrijven. Deze Flora Neerlandica is destijds nooit in zijn geheel tot stand gekomen.
Maart werd van oudsher Lentemaand genoemd en dat is heel terecht. Niet alleen stijgt de langjarig gemiddelde maximum temperatuur tot 10,9 C, ook zie je in de natuur steeds meer planten in bloei komen.
Het vee op de berg Parnassus, in het oude Griekenland, stond bekend als het beste vee van het land. Het had dan ook alleen het allerbeste te grazen. Waaronder de Parnassia (Parnassia palustris). De prachtige bloem werd het symbool van overvloed en werd nog eeuwenlang bezongen in liederen en gedichten en sierde menig wapenschild.
Deze tijd van het jaar hoort het grauw te zijn. Alleen het gras en de wintergroene planten als Klimop (Hedera helix) en de naaldbomen zouden het begin van januari moeten opfleuren met enige groene tinten. Dit jaar is het echter anders. Het is warm. Veel te warm.
Ga eens buiten zitten, en probeer om alleen maar waar te nemen. Alleen maar zien, horen, ruiken, voelen; zonder oordeel, zonder woorden, zonder namen te geven.
Akkers zijn vaak prachtige plekken om soorten te ontdekken. Probeer dan vooral akkertjes te bezoeken die op een natuurlijke manier worden beboerd. Landbouwgewassen en een overdaad aan meststoffen zullen de mooie soorten immers weinig goeds doen.