De lente komt er aan! Dit weekend wordt er zonnig weer met hoge temperaturen verwacht. Dit is niet alleen goed nieuws voor de mens maar ook voor de bloeiende planten. Net als wij, zullen ook veel insecten naar buiten gelokt worden om op zoek te gaan naar de lentebloeiers.
Planten reageren op hun omgeving. Het is natuurlijk bekend dat ze op licht reageren en dat sommige planten reageren op beweging, zoals bijvoorbeeld Klein springzaad (Impatiens parviflora). Vaak wordt er zelfs beweerd dat planten kunnen horen en beter groeien onder bepaalde muziek.
De meest bijzondere soorten groeien op de raarste plekken. Dit is natuurlijk eerder regel dan uitzondering, maar heel soms kom je hele bijzondere soorten tegen op hele normale plekken.
Deze maand was de op één na warmste november ooit gemeten. Hoewel er vaak wordt gedacht dat hoge temperaturen er voor zorgen dat planten langer kunnen bloeien geldt dit niet voor alle soorten.
De natuur om ons heen wordt in rap tempo groener. Ook de bomen lopen al uit met blad en bloesems. Eentje laat echter nog even wat langer op zich wachten, namelijk de es. Deze boom is bijna altijd als laatste in het groen.
Het is een bezigheid die helaas wat in onbruik is geraakt: het plukken van een veldboeket. Waarom eigenlijk? Wat is er leuker dan in een berm of hooiland je eigen ruiker samenstellen met wat de natuur op dat moment te bieden heeft?
Dat planten vaak maar weinig nodig hebben om te groeien zien we overal om ons heen. Denk maar eens aan soorten zoals Muurpeper (Sedum acre), een plantje dat op kale steen lijkt te groeien. Maar ook grotere soorten en zelfs bomen lijken soms zomaar uit een muur te komen. Bijvoorbeeld deze Gewone vlier (Sambucus nigra) die uit een eeuwenoude muur lijkt te groeien.
Hoewel de gele bloemen eigenlijk pas in april of mei verwacht worden, zijn er altijd uitzonderingen. Zoals hier in het Oosterveld in Noord-Holland. Hier steekt de Gewone dotterbloem (Caltha palustris) haar eerste bloemen boven het oppervlakte van de onder water gelopen rietlanden uit.
Planten zijn misschien wel de reislustigste wezens op de planeet. Waar dieren vaak op de plek blijven waar ze het goed hebben, zorgen planten er voor dat hun zaden zo ver mogelijk bij hen vandaan geraken.
Kom je er zelf niet uit en heb je een vraag over een wilde inheemse plant, mail je vraag naar de redactie van Flora van Nederland ter attentie van bioloog Maurice.
Flora van Nederland biedt een eigentijds laagdrempelig leermiddel over inheemse planten en plantengemeenschappen. Meer kennis van en bekendheid met wilde inheemse planten in onze eigen omgeving betekent volgens onze visie meer beleving en meer kwaliteit van leven. In 2023 starten we de actie "dagelijks een dosis plantkracht met determinatievideo's".