Flora van Nederland is inmiddels een begrip geworden voor iedereen die zich wil verdiepen in onze inheemse Flora. Afgelopen jaar hebben 1,1 miljoen mensen één of meer planten bestudeerd via onze website.
De groep van de Naaldbomen, of Coniferales, omvat een drietal families die tot de Naaktzadigen behoren. Naaldbomen hebben geen vlakke bladeren, maar naaldvormige of schubvormige bladeren.
De kleur van bloemen kan heel verscheiden zijn. De meeste bloemen met kleuren gebruiken die kleur om op te vallen en dieren aan te trekken. Dat kunnen in onze streken bijen, hommels, vlinders, zweefvliegen en andere kleine dieren zijn, maar in de tropen kunnen het ook vogels en zelfs zoogdieren zijn.
Goed kijken en speuren is vaak het allereerste wat iemand met liefde voor de natuur doet. Het onderdeel 'Kijken naar de kenmerken van plantensoorten' is een hulpmiddel om meer gericht te leren kijken. Immers de omschrijvingen van de kenmerken van plantensoorten zijn soms niet zo gemakkelijk meteen te begrijpen.
De maand Mei kent als synoniem de naam Bloeimaand. En dat is ook heel terecht. Want met een langjarige gemiddelde temperatiuur van 17,3 C zie je in deze maand zeer veel planten in onze natuur in bloei komen. In alles komt de natuur weer tot volle wasdom en het zijn niet alleen de vogels die in deze maand zorgen voor nakomelingen, maar de plantenwereld doet dat even zo goed.
Joop Schaminée hoogleraar aan de Radboud Universiteit en de Wageningen Universiteit op de Westhoff-leerstoel voor onderzoek aan plantengemeenschappen nam afscheid met de rede: "Zorgen voor de natuur van morgen". Joop dank voor je bijdrage aan Flora van Nederland.
Anders dan de naaldbossen kennen de loofbossen in ons land een grote variatie, die vooral wordt bepaald door waterhuishouding, grondsoort en ouderdom van de standplaats.
De maand September wordt vanoudsher ook wel Herfstmaand genoemd. Weliswaar begint de astronomische herfst pas op 23 september, maar de meteorologische herfst begint op 1 september.
De Es wordt bedreigd door een schimmel die essentaksterfte veroorzaakt. In het Nederlandse en Belgische landschap zijn veel Essen getroffen door deze aantasting. Het is een trotse sterke boom die wel 20 tot 40 meter hoog kan worden.
Varens en Wolfsklauwen zijn afstammelingen van primitieve sporenplanten die al een voorgeschiedenis hebben vanuit het Carboon, meer dan 300 miljoen jaar geleden of zelfs het Devoon, meer dan 400 miljoen jaar geleden.