Een adagium van de redacteur van Flora van Nederland is ‘De natuur begint direct bij je voordeur’. Om hier handen en voeten aan te geven, neem ik de plantensoorten eens onder de loep die je zoal op de stoep en tussen stoeptegels, langs de gevels van huizen in de straat en bijvoorbeeld in de straatgoot kunt vinden. Een opvallende plantensoort die steeds meer tussen stoeptegels en in tuinen te vinden is, is de Gehoornde klaverzuring . Hij valt op door zijn donkergekleurde driedelige bladeren en de gele bloemen. Ook Melkdistels, Herderstasje en een enkele Paardenbloem vind je gemakkelijk tegen de gevels van huizen net als Varkensgras en steeds meer Kompassla. Zelfs Glaskruid vindt in onze bebouwde kommen vaker een plekje op de stoep langs de rand van huizen. Een paar grassoorten kunnen ook niet onvermeld blijven. Uiteraard Straatgras, maar ook Vingergras en Handjesgras kom je veel tegen tussen de straat- en stoepstenen. Wat dacht je van Straatliefdegras en de grotere Europese hanenpoot en Kruipertje.

Onze stoepen en straten bieden dus voor een getraind oog best leuke inheemse planten om van te genieten; immers de natuur weet altijd wel weer een plekje te vinden en een zaad heeft niet veel nodig om te kiemen en uit te groeien tot een wat groetere plant. Loop dus ook over de stoep en geniet van de natuur zoals die zich weet te manifesteren ook in onze aangeschoffelde omgeving. Laat onkruid je ook eens verbazen.

Geschreven door Maurice Martens,.
Gepubliceerd in Nieuwsbrief 11 Planten Dichterbij, Themanummer Inheemse planten en Biodiversiteit, 20 november 2019 , Aangepast op 14 maart 2023