Stichting ARK, ook zeer actief in het gebied van de Grensmaas, heeft, zo meldt de Limburger van 3 februari 2020, de afgelopen winters 100.000 bomen en struiken geplant in het Heuvelland. ARK gaat de komende maanden nog zo’n aantal planten. Op die manier komen er stukken bos en enige kilometer struweel bij in het Heuvelland.
De planten uit deze familie, die in onze contreien beperkt is tot één geslacht, namelijk Hertshooi of Hypericum, hebben tegenoverstaande bladeren, waarin vaak witte of zwarte oliedruppels te zien zijn. Soms heel opvallend, waardoor het lijkt dat de bladeren met een naald zijn doorgeprikt als je een blad tegen het licht houdt.
De plantensoorten die tot deze familie horen zijn vrijwel altijd kruiden. Ze hebben vaak bladeren die in een rozet staan en aan de stengel staan de bladeren verspreid. Het zijn enkelvoudige, niet-samengestelde bladeren.
De Sleutelbloem (Primula) is een publiekslieveling. In het vroege voorjaar stunten de tuincentra met de verkoop van Primula's in alle kleuren van de regenboog, van donkerpaars tot knalroze. Maar ook in het wild zijn Primula's, -'de eerst bloeienden'-, te vinden.
Toen er in 1845 een vat met cranberry's aanspoelde op het strand van Terschelling, wist men nog niet precies wat men met de rode bessen aanmoest. Al snel dook het de vrucht echter overal op en werd het geroemd om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.
Een wel heel bijzonder gebruik van stukjes stengel van de Holpijp is aan het licht gekomen bij archeologische opgravingen in Nijmegen-Noord, in een grafveld dat vermoedelijk langs de Romeinse weg van Nijmegen naar Elst lag.
Struikhei (Calluna vulgaris) is niet de enige paarse tint die nu op de heide te vinden is. Loop naar de lage plekken op de heide en er is een grote kans dat je Gewone Dophei (Erica tetralix) tegenkomt.
De Wolfsmelk, oftewel het geslacht Euphorbia, oogt altijd een beetje vreemd. De rare groen-gelige kleur en de schutbladen in de bloeiwijze, een zogenaamd cyathium, doen wat buitenaards aan.
Het rijk geïllustreerde boek ‘Planten van hier’ wil in woord en beeld (> 700 foto's) de verbinding van mens, planten en dieren laten zien; de lezers laten beseffen dat zij een onlosmakelijk onderdeel van een groter geheel zijn en dat hun handelen invloed heeft op dit grotere geheel, ook in hun directe eigen omgeving.
Planten en geuren horen bij elkaar. Al eeuwen worden de geurstoffen van planten gebruikt om het eten, het huis of jezelf beter te laten ruiken. Planten geuren ook niet voor niets. De geurstoffen van planten zijn chemische verbindingen die we als mens slechts voor een deel kunnen waarnemen.
Even voorstellen: Mijn naam is John Bijl en ik ben de oprichter van het bedrijf Vitro Plus en verantwoordelijk voor de marketing en verkopen. Bij Vitro Plus in Burgh-Haamstede worden 200 soorten inheemse en uitheemse varens vermeerderd door middel van Plantenweefselkweek en door middel van een ingenieus sporenzaaiprogramma, twee verschillende technieken dus.
Soms denk je een bepaald gebied of streek heel goed te kennen. Je weet precies waar alles groeit en bloeit en om wat voor soorten het dan gaat, maar dan ineens valt je oog op iets nieuws. Iets onverwachts. Dit overkwam mij deze week in het Friese stadje Dokkum.