Deze levendige biografie neemt de lezer mee in de wereld van de prille Nederlandse natuurbeweging en houdt ons een spiegel voor: hoe om te gaan met discriminatie, onrechtvaardigheid en onvrijheid in een wereld die tegelijkertijd vol schoonheid en verwondering is?
Bomen planten is belangrijk en vooral leuk om te doen. Ze leven lang, vragen weinig onderhoud en hun schoonheid neemt met de jaren toe. Maar waarom staan ze dan niet in elke tuin? Met (meer) bomen in de tuin kun je een prettige en gezonde plek creëren. Met het boek ‘Minibos in je tuin’ willen we daaraan bijdragen.
De natuur om ons heen wordt in rap tempo groener. Ook de bomen lopen al uit met blad en bloesems. Eentje laat echter nog even wat langer op zich wachten, namelijk de es. Deze boom is bijna altijd als laatste in het groen.
Australische wetenschappers berichtten onlangs over een gras dat, nadat deze geheel verdroogd was in de verzengende Australische hitte, weer tot leven leek te komen. De grassoort Tripogon loliiformis ontrekt echter tijdes droogte bijna al het water uit de bladeren om deze te beschermen en ziet er zodoende als dood uit.
Met financiële ondersteuning door het Hugo de Vriesfonds en het Elisabeth Strouvenfonds is Flora van Nederland wederom in staat om dit jaar een aantal videodeterminaties samen te stellen en daarmee het aantal volledige plantenpaspoorten mèt determinatievideo en illustratieve fotocarrousel uit te breiden.
Voor veel mensen is het een van de eerste blaadjes die ze nu op de grond zien liggen als ze de deur uitstappen. Tenminste voorde stedelingen onder ons. Knalgeel en een aparte waaiervorm. De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) is geen wilde plant.
De grote bruine sigaren van de Grote lisdodde (Typha latifolia) zijn bij iedereen bekend. De meesten zullen de opvallende uitgebloeide bloeiwijze, die nu doorgaans met een dikke vacht van zaadpluis is omhuld, wel herkennen van slootranden langs de weg.
April doet wat hij wil. Het weer is in deze maand vaak zeer wisselvallig. Het kan mooi aangenaam weer zijn maar ook heel fris en instabiel. De maand April staat sinds mensenheugenis bekend als de Grasmaand en kent een langjarig gemiddelde maximum temperatuur van 13,5 C.
Persicaria oftewel Duizendknopen (het geslacht Persicaria valt onder de familie van Polygonaceae) zijn bijna overal te vinden. Zeker waar de bodem een beetje is verstoord zijn de planten uit dit geslacht al snel te vinden.