De vele regen die de laatste weken is gevallen heeft duidelijke gevolgen. Het water in de rivieren staat hoog en veel uiterwaarden lopen onder water. De meeste planten, behalve de waterplanten natuurlijk, kunnen hier flink last van hebben.

Gelukkig valt het hoge water nog buiten het groeiseizoen van veel planten, dus de meeste soorten, die nog in "winterrust" zijn, zullen geen gevolgen ondervinden van het water. Minder licht en weinig zuurstof blijft een risico. Maar veel soorten in de overstromingsgebieden hebben een oplossing voor het overstromen. Door middel van stengelstrekken zullen veel soorten proberen het oppervlakte te gebruiken. Moeraszuring (Rumex palustris) doet dit bijvoorbeeld.

Andere soorten zoals Bitterzoet (Solanum dulcamare) vormt adventiefwortels, extra wortels die aan de stengel groeien om zuurstof uit het water te halen. Weer andere soorten hebben harige bladeren om een gaslaag rondom het blad vast te houden en weer andere planten vormen aerenchym, een soort luchtpijpen door de stengel heen naar boven. Pitrus (Juncus effusus) bijvoorbeeld. Een aantal uitheemse soorten zijn nog extremer. Bijvoorbeeld de Moerascypres, een Amerikaanse boom, die je in sommige Nederlandse parken vindt. Het is een typische moerassoort die pneumatoforen laat groeien. Dit zijn wortel die de grond uitgroeien om lucht te happen, iets wat je ook in mangroves ziet.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 18 januari 2017, © Flora van Nederland