De winter is een moeilijke periode voor planten. Veel planten zorgen er dan ook voor dat ze de winter goed doorkomen of deze zelfs kunnen ontwijken. Eenjarige planten ronden hun leven af voor de kou intreedt en zorgen ervoor dat de zaden veilig in de grond zitten. Meerjarige planten moeten de winter echter doorstaan.
Klavers zijn er in talloze verschillende soorten en maten. Naast de verscheidene Rolklavers (Lotus), Honingklavers (Melilotus) en Rupsklavers (Medicago) is het geslacht Trifolium het grootst. De Witte klaver (Trifolium repens) is waarschijnlijk het bekendst gevolgd door de Rode klaver (Trifolium pratense).
Met een heel vlotte pen beschrijft Geert-Jan Roebers op een ludieke manier de plantenwereld. Hij beschrijft in zijn boek niet alleen de evolutie van planten van alg tot woudreus, maar vooral de eigenschappen die in de loop van de evolutie bij de diverse plantensoorten zijn ontstaan, of in de terminologie van het boek ‘uitgevonden’. Dit bestrijkt het hele scale van het ontstaan van de fotosynthese tot de productie van allerlei stoffen in de plant die daar functioneel zijn.
Op moeilijk bereikbare plaatsen kom je vaak de mooiste soorten tegen. Neem bijvoorbeeld de hoogvenen van ons land. Eerder zagen we al dat deze plekken lastig te bewandelen waren, het is immers de plek waar Beenbreek (Narthecium ossifragum) voorkomt. dat schoonheid en gevaar vaak naast elkaar liggen bewijst hetgeen we in het veen vinden.
Het is een bezigheid die helaas wat in onbruik is geraakt: het plukken van een veldboeket. Waarom eigenlijk? Wat is er leuker dan in een berm of hooiland je eigen ruiker samenstellen met wat de natuur op dat moment te bieden heeft?
Wat dacht je van Moederkruid? Is dat niet een heel toepasselijke plant met mooie geel-witte bloemen, die veel lijkt op Echte kamille dat vroeger ook moederkruid werd genoemd?
Vanaf een afstandje lijkt het allemaal op elkaar, die gele bloemen die net boven het water uitsteken. Is het Gewone Dotterbloem (Caltha palustris)? Is het Gele plomp (Nuphar lutea)? Of is het toch iets anders?
Iedereen die bloeiende Krokussen in de tuin heeft gehad zou nu de doosvruchten kunnen zoeken en bekijken. Dat is, wanneer je weet waar ze gestaan hebben, niet zo moeilijk, want zoals op de foto te zien is, steken deze als een torentje boven de grond uit.
Niet alleen mensen kunnen noten op hun zang hebben, maar ook de natuur; zeker in deze tijd van het jaar. Veel bomen en struiken hebben na hun bloei vruchten gevormd en een aantal daarvan zijn noten die niet alleen door dieren, zoals Eekhoorns, worden verzameld maar ook door mensen.
Het rijk geïllustreerde boek ‘Planten van hier’ wil in woord en beeld (> 700 foto's) de verbinding van mens, planten en dieren laten zien; de lezers laten beseffen dat zij een onlosmakelijk onderdeel van een groter geheel zijn en dat hun handelen invloed heeft op dit grotere geheel, ook in hun directe eigen omgeving.