Nu sterk herzien en weer beschikbaar! Hét standaardwerk over wilde planten en hun omgeving voor plantenliefhebbers, ecologen, studenten en beheerders. Een praktische gids over de Nederlandse plantengemeenschappen en bijbehorende plantensoorten. Niet eerder is zoveel informatie over de flora van Nederland en vegetatiekunde in één boek bijeengebracht.
In waterrijk Nederland zijn er volop water- en moerasplanten te vinden. In het water van sloten, kanalen, beekjes en vaarten zijn dan ook talloze soorten van onder andere Kroos (neem bijvoorbeeld Klein kroos (Lemna minor)) of Fonteinkruiden (Potamogeton) te vinden.
Bloeiwijzen kunnen verschillende benamingen hebben. Pluimen, aren, schermen en trossen zijn hier voorbeelden van. Het woord 'katje' is echter wel een van de meest opvallende.
In de beschrijving van plantensoorten kom je geregeld de begrippen ‘eenhuizige plantensoort’ of ‘tweehuizige plantensoort’ tegen. Je kunt je afvragen wat dat betekent. Kort gezegd zijn eenhuizige plantensoorten die plantensoorten waarbij op elk exemplaar van deze plantensoort zowel mannelijke gameten, in het stuifmeel of pollen, als vrouwelijke gameten, de eicellen in de vruchtbeginsels, worden geproduceerd.
Januari is in meteorologisch opzicht de tweede wintermaand. De gemiddelde temperatuur is over een zeer lange periode ongeveer 2,8 graden C. Het is de tijd dat de plantenwereld ogenschijnlijk helemaal in rust is.
Planten vind je soms op plaatsen waar je ze helemaal niet verwacht. Echter als de omstandigheden goed zijn en de plant kan er komen, via bijvoorbeeld zaden, dan kunnen planten het ver brengen. Dat niet-vaatplanten zoals mossen dit kunnen, bleek afgelopen weekend met de vondst van de Kuifhaarmuts, een mos dat normaal alleen in Mediterrane gebieden voorkomt , op een Hilversumse boom.
Veel leden van de Narcissenfamilie (Amaryllidaceae) hebben prachtige hangende bloemen. De kelk- en kroonbladeren vormen een klokvormige bloem rondom de stampers en meeldraden.
De bomen uit deze familie zijn éénhuizig. De mannelijk bloeiende bloeiwijzen zijn soms katjesvormig, of bestaan uit langgerekte bloeiwijzen die aan dezelfde bomen te vinden zijn als de vrouwelijke bloeiwijzen.
Al meer dan zesduizend jaar wordt Vlas (Linum usitatissimum) verbouwd. In eerste instantie ging het om de lange vezels die uit de plant gehaald konden worden. Van deze vezels werd vervolgens linnen gemaakt.
Soms zijn de vruchten nog mooier dan de bloemen. De Wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) is hier een goed voorbeeld van. De oranje met roze vruchten zijn zo opvallend van kleur en vorm dat struik daar zijn naam aan heeft te danken.
Vorige week berichtte o.a. Flora van Nederland dat de Atlasceder (Cedrus atlantica) weer staat te bloeien. De mannelijke kegels van dit familielid van de Grove den verspreiden op het moment veel pollen en dit zorgt bij veel mensen voor hooikoorts. Hoewel er veel geniest wordt rondom de 'zilveren boom', valt er meer over te vertellen.
Ik ken een mooie plek voor vossenbessen in de buurt van Austerlitz. Daar heb ik altijd van Oktober tot December veel vossenbessen geoogst. Dit keer ging ik op Zondag 5 Maart met mijn hond naar dat bos, en stopte gewoontegetrouw het plastic doosje dat ik altijd gebruik om de vossenbessen in te verzamelen in mijn rugzak.