Bovenstaande foto is van Gele anemoon

Maart werd van oudsher Lentemaand genoemd en dat is heel terecht. Niet alleen stijgt de langjarig gemiddelde maximum temperatuur tot 10,9 C, ook zie je in de natuur steeds meer planten in bloei komen.

Opvallende soorten die in deze maand gaan bloeien zijn soorten uit de schaduwflora van onze rijkere loofbossen zoals de Bosanemoon, maar vooral de weelderige bloei van Sleedoorn is in maart een feestelijk beeld in onze hagen en bosranden. Maart is ook de maand waarin het eerste Kievitsei wordt gevonden. Je ziet sinds het eind van de vijftiger jaren een verschuiving van de vinddatum in de richting van de eerste tien dagen van deze maand. Mogelijk een aanwijzing voor het warmer wordende klimaat. Wat de bloei van de plantensoorten betreft is het ieder jaar weer wachten op de dag waarop de eerste Speenkruid bloemen worden aangetroffen.

De ontluikende natuur in de Lentemaand bezorgt ook ons mensen altijd weer een vrolijk gevoel. Het einde van de periode met lange nachten en korte dagen is voorbij en zeker het begin van de zomertijd in het laatste weekend van maart, geeft steeds weer het idee dat het leven zich van zijn goede kanten gaat laten zien. De langere dagen nodigen ook uit om meer de natuur in te trekken.

Ga verder naar onze selectie van een aantal goed herkenbare beginnende bloeiers in maart

Aangepast op 24 februari 2024