In steden met oude muren, zoals we er in Nederland en België behoorlijk wat hebben, komt een aantal plantensoorten voor dat kenmerkend is voor die oude muren. Heel bijzonder is wel de situatie die we op bijgaande foto kunnen zien en die we hebben gemaakt op 22 mei 2019 in Maastricht.
Wij, de twee tantes van Juni, willen de zonnebloem graag doneren aan ons nichtje Juni. Zij wordt op 4 juli 2024 vijf jaar oud. Tegelijk met de eerste bloei van de zonnebloemen. We vinden zonnebloemen erg goed bij haar passen.
Toen er in 1845 een vat met cranberry's aanspoelde op het strand van Terschelling, wist men nog niet precies wat men met de rode bessen aanmoest. Al snel dook het de vrucht echter overal op en werd het geroemd om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.
Bij krokus soorten zit, tijdens de bloei, het vruchtbeginsel in de bloem- of kroonbuis veilig onder de grond. Dit is wel nodig wanneer je bedenkt hoe vroeg sommige krokussen bloeien.
In maart 2020 werd er in Noordwijk een plantensoort ontdekt die nieuw is voor Nederland: de Hyacintorchis of Reuzenorchis. Het is een van de grootste orchideeënsoorten in Europa. De soort is nog niet eerder gezien in Nederland. Zes exemplaren zijn er afgelopen voorjaar ontdekt.
Een van de schoonheden van onze vochtige tot natte graslanden en moerassen is Pinksterbloem. Zet een paar Pinksterbloemen in een vaasje en bestudeer deze prachtige plant eens van dichtbij.
Stichting ARK, ook zeer actief in het gebied van de Grensmaas, heeft, zo meldt de Limburger van 3 februari 2020, de afgelopen winters 100.000 bomen en struiken geplant in het Heuvelland. ARK gaat de komende maanden nog zo’n aantal planten. Op die manier komen er stukken bos en enige kilometer struweel bij in het Heuvelland.
De grote Nachtschadefamilie omvat veel voedingsgewassen en genotsgewassen. Vooral na de ontdekking van Amerika door Columbus in 1492 zijn veel soorten met hulp van de mens in Europa ingevoerd en gevestigd (neofyten).
De herfst is de tijd van bessen en andere vruchten, die – als de bladeren gaan vallen – allerlei bomen en struiken kleur geven. Rood komt het meest voor en is ook het opvallendst, en dat is natuurlijk juist de bedoeling.
De kwelders staan in bloei! Verschillende tinten paars en rood kleuren de grote oppervlakten van de zoutmoerassen langs de Nederlandse kusten. De kwelders zijn met name te vinden aan de oostkanten van de Waddeneilanden (foto: Schiermonnikoog) en de Zeeuwse eilanden. De getijdenverschillen en de beperkte stroming van de zeearmen en de Waddenzee zorgen ervoor dat fijn slik kan ophopen.
De wind is weer gaan liggen, en het lijkt erop alsof de planten helemaal klaar zijn met dit jaar. Maar als je goed om je heen kijkt is er nog volop leven te zien.