Bovenstaande foto is van Groot streepzaad uit de Composietenfamilie.

Plantensoorten en -geslachten die veel kenmerken met elkaar gemeenschappelijk hebben en/of genetisch verwant zijn worden samengevoegd in een Familie. 

In Flora van Nederland onderscheiden we binnen de hogere planten, gebaseerd op de 24ste druk van de Heukels' Flora van Nederland, aldus 146 plantenfamilies. Deze stellen we apart voor, voorzover er van de familie ook geslachten en plantensoorten zijn opgenomen als plantenpaspoort in de website Flora van Nederland. Door op de familienaam te klikken ga je naar de betreffende familie, waar je nader kennis kunt maken met deze familie en de geslachten en soorten van de betreffende plantenfamilie. Klik je vervolgens op een foto van een plant dan ga je naar het desbetreffende plantenpaspoort.

Uitleg "Plantensoort", "Geslacht" en "Familie"
Planten die op elkaar lijken en met elkaar kunnen kruisen en vruchtbare nakomelingen hebben worden samengevoegd binnen een Soort. Dit is het laagste hiërarchische niveau dat we in Flora van Nederland onderscheiden. Plantensoorten die heel veel kenmerken met elkaar gemeen hebben worden samengevoegd in een Geslacht. Plantengeslachten die veel kenmerken met elkaar gemeenschappelijk hebben worden vervolgens weer samengevoegd in een Familie.

Ga verder naar de lijst van plantenfamilies

Aangepast op 5 juni 2024