“Een kleine handleiding”

Veel bezoekers van de website Flora van Nederland komen op de website binnen door gericht te zoeken naar een plantensoort door de naam van die soort in een zoekprogramma in te tikken. Bijvoorbeeld: je tikt "Paardenbloem" in en vindt dan via google of een andere zoekmachine, Chrome, Bing, enz. de directe verwijzing naar de Paardenbloem op Flora van Nederland.

Je komt in feite aan op de pagina van het zogenaamde plantenpaspoort van de opgegeven naam (Paardenbloem in dit voorbeeld). Op die pagina van dat plantenpaspoort vind je een korte herkenningsinleiding en een uitgebreide beschrijving. Op de meeste plantenpaspoorten staat een zogenaamde carrousel van foto’s meestal tot ruim 15 toe, die je kunt aanklikken. Je krijgt dan de grote foto met een beschrijving van het kenmerk of onderdeel van de plant wat op de foto extra belicht wordt. Dus niet alleen een mooie foto van de bloem of bloeiwijze, maar ook van blad, stengel, wortel en andere plantenkenmerken. Ook vind je bij de meeste plantenpaspoorten een videofilm waarin alles wordt uitgelegd. De video speelt af door op de witte driehoek in de cirkel op de foto linksboven te klikken. Soms moet je even wachten want zo’n video vergt even wat van je apparaat en de internetverbinding. Naast de uitgebreide beschrijving is er nog een viertal andere blauwe tabbladen: "kenmerken" met de lijst van kenmerken die op die plant van toepassing zijn, "verspreiding", "bijzonderheden" met wat extraatjes en "naslaginformatie" met een aantal handige verwijzingen naar boeken en artikelen.

Graag ga ik hier wat uitgebreider in op "verspreiding", want onder dat tabblad vind je interessante verdere informatie. Er wordt namelijk ook een blauwe balk getoond met "plantenassociaties". Als je daarop klikt krijg je een overzicht van de plantengemeenschappen, waarin de plantensoort voorkomt. Alle namen van gemeenschappen met blauwe letters zijn aan te klikken en brengen je dan naar de betreffende pagina van de groep plantengemeenschappen die ook op de website Flora van Nederland zijn weergegeven op een vergelijkbare manier als de plantensoorten.

Klik je op zo’n blauwgekleurde naam van een plantengemeenschap dan krijg je ongeveer dezelfde opbouw als van een plantenpaspoort. We noemen dat dan ook een "paspoort van een plantengemeenschap". Je vindt er een video waarin de plantengemeenschap, het gaat meestal om een associatie, in beeld wordt gebracht, een beschrijving, de verspreiding, de ecologie, successie, soorten en een serie foto’s als carrousel met nadere informatie van het beeld en wat dan heel informatief is ook een lijst van de plantensoorten die in die plantengemeenschap zijn te vinden. Ook voor deze lijst geldt dat de blauwgekleurde namen van plantensoorten allemaal te vinden zijn op de website Flora van Nederland.

Uniek voor Flora van Nederland
Je kunt als het ware reizen door de natuur: van plantensoort naar plantengemeenschappen en dan weer naar plantensoorten. Een heel leerrijke leerweg, die je zelf helemaal kunt volgen.

Bovendien kun je de website benaderen door via de Thuispagina (homepage) de website te bezoeken. Daar vind je niet alleen veel actuele wetenswaardigheden, maar ook menu’s via welke je de site kunt doorkruisen, bijvoorbeeld via de index naar de planten, of naar de maanden waarin planten beginnen te bloeien of naar groepen planten die bij elkaar zijn ingedeeld.

Succes er mee en vooral geniet van de echte natuur, niet alleen van onze website!

Maurice Martens, hoofdredacteur

Eerste plaatsing op 25 april 2021 en bijgewerkt op 11 juni 2024