Op bovenstaande foto staat Wilde cichorei uit de Composietenfamilie.

Onder de naam Hooimaand is Juli sinds jaar en dag gekend. Het is de warmste maand van het hele jaar met een gemiddelde maximum temperatuur van 22,2 C over een hele lange periode gemeten. Dat is ruim 2 graden meer dan de voorgaande maand juni, die Zomermaand heet.

Ga verder naar beginnende bloeiers in juli

Uiteraard wordt er in juli door de boeren nog gehooid, zeker als het gras en de kruiden in de graslanden en hooilanden soms al voor de tweede of derde keer voldoende biomassa hebben geproduceerd. Voor natte hooilanden, waartoe onder meer onze soortenrijke blauwgraslanden horen, is het echter de eerste keer in het jaar dat ze gehooid kunnen worden. De biomassa productie van natte hooilanden is nu eenmaal minder groot dan van drogere graslanden en weiden. In de blauwgraslanden kun je veel soorten aantreffen uit de Zeggenfamilie.

Als je in die soms wat moeilijk te herkennen en determineren soorten geinteresseerd bent, is juli bij uitstek de maand om onze waterrijke en nattere gebieden te bezoeken. Maar wees zuinig want de oppervlakte blauwgrasland is enorm afgenomen door ontwatering.

Aangepast op 16 juli 2024