Na de bloei ontwikkelen de scharlakenrode vruchten die pas door vooral lijster en pestvogels worden gegeten als in de winter de vorst over de vruchten is gegaan.
Reis mee door onze flora. Een één- of tweejarig gras dat aan getroffen kan worden in niet-bemeste Roggeakkers is Grote windhalm (SL0073) uit de Grassenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Op akkers, in randen van plantsoenen en ook in tuinen zijn vaak vrijwel het hele jaar door de tere groene planten met witte bloemen te zien van Vogelmuur uit de Anjerfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Hengel uit de Bremraapfamilie. In onze drogere bossen en in door bomen beschaduwde bermen vind je een donkergroene plant met gele bloemen die alle naar een kant wijzen.
Reis mee door onze flora. Gewoon reukgras (SL0066) uit de Grassenfamilie dankt zijn naam aan de toffee-achtige geur die veroorzaakt wordt door de stof cumarine. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Een tamelijk zeldzaam voorkomende struik of kleine boom uit de Rozenfamilie is Mispel. De vruchten zijn pas eetbaar als ze "beurs" geworden zijn.
Een reis door onze plantenfamilies. Een zeggesoort die in dichte pollen groeit en waarbij de aren aan de bloeistengel erg klein zijn en ver uit elkaar staan is de IJle zegge (SL0258) uit de Cypergrassenfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze plantenfamilies. Heen (of Zeebies) (SL1156) uit de Cypergrassenfamilie heeft een scherp driekantige, met merg gevulde stengel die tot 150 cm hoog kan worden. De bladranden zijn niet ruw of snijdend. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Het kleine sierlijke plantje Vroegeling uit de Kruisbloemenfamilie, kun je op rechtstreeks door de zon verwarmde plekken al in januari bloeiend aantreffen.
Reis mee door onze flora. Paardenbloem uit de Composietenfamilie. De lintbloemen in een hoofdje van de Paardenbloem produceren nectar. Daarmee worden naast allerlei kleine insecten zoals vliegjes ook wel vlinders aangetrokken.
Reis mee door onze flora. Een plantensoort die steeds verder in het landschap oprukt en gemakkelijk manshoog kan worden is Reuzenbalsemien (SL1862) uit de Balsemienfamilie.
Reis mee door onze flora. Maarts viooltje is een redelijk zeldzame soort uit de Viooltjesfamilie. De plant geurt lekker en wordt derhalve ook wel Welriekend viooltje genoemd. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.