Reis mee door onze flora. Overwinteren doet de Bosaardbei uit de Rozenfamilie door voorraden op te bouwen in de ondergrondse wortels; bovendien blijft een aantal bovengrondse bladeren zichtbaar gedurende de winter.
Reis mee door onze flora. Duifkruid (SL1147) uit de Kamperfoeliefamilie Een sierlijke kruidensoort op dijkhellingen en in open graslanden is Duifkruid met zijn vlakke hoofdjes met lila bloemen.
Reis mee door onze flora. Oeverkruid (SL0753) uit de Weegbreefamilie. Op vochtige zandgronden, op veengronden en in de rand van plassen en vennen kun je dit oeverplantje soms vinden.
Na de bloei ontwikkelen de scharlakenrode vruchten die pas door vooral lijster en pestvogels worden gegeten als in de winter de vorst over de vruchten is gegaan.
Reis mee door onze flora. Zevenblad (SL0011) uit de Schermbloemenfamilie. Zevenblad is een van de 40 meest algemene soorten in onze contreien, werd vroeger vaak gebruikt als soepgroente en verwerkt in salade.
Reis mee door onze flora. Teunisbloemen kennen een opmerkelijke genetica en met name de Grote teunisbloem is het onderzoeksobject geweest van de Nederlandse geneticus Hugo de Vries, die het ontstaan van mutaties aan deze soort aan het eind van de negentiende eeuw heeft bestudeerd.
Reis mee door onze flora. Parnassia uit de Parnassiafamilie wordt ook wel Studentenroosje genoemd, en wel omdat de plant bloeit tegen de tijd dat de zomervakantie van studenten ten einde loopt.
Reis mee door onze flora. Grote waterranonkel (SL1055) uit de Ranonkelfamilie is een eenjarige of tweejarige plantensoort en tref je aan in stilstaand of stromend, zoet en soms voedselrijk water. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
De Gevlekte scheerling bloeit met witte schermen in bermen en langs bosschages. De tot 2 meter hoog wordende planten vallen op door hun stevige stengels met rood-bruine vlekken en meervoudig geveerde bladeren met bladschedes. Ze staan op rijke en vochtige grond.
Reis mee door onze flora. Harig wilgenroosje uit de Teunisbloemfamilie, maar ook de andere Basterdwederiken, kunnen nieuwe terreinen snel koloniseren . Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.