Reis mee door onze flora. Liggend walstro uit de Sterbladigenfamilie is een bodembedekker die dichte matten vormt met opstijgende stengels met kleine witte stervormige bloemen.
Reis mee door onze flora. Voordat er bladeren aan de Noorse esdoorn (SL1850) uit de Zeepboomfamilie ontluiken, ontvouwen zich de rechtopstaande tuilen met een flink aantal bloemen.
Reis mee door onze flora. Basterdklaver (SL1301) uit de Vlinderbloemenfamilie bloeit aanvankelijk met een hoofdje witte bloemen die later aan het eind van de bloei kleuren naar roze en rood.
Reis mee door onze plantenfamilies. Eenarig wollegras (SL0479) uit de Cypergrassenfamilie. De bloeiwijze bovenaan de stengel bestaat uit slechts een aar. Dit onderscheidt het Eenarig wollegras van Veenpluis en de twee andere Wollegrassoorten. Deze soorten zijn ingedeeld bij de hoofdgroep Grasachtigen.
Reis mee door onze flora. Echte guldenroede uit de Composietenfamilie. Echte guldenroede is gekarakteriseerd als een kwetsbare rode lijst soort. Dat komt mede doordat de plantengemeenschap waarin zij een karakteristieke kensoort vormt in oppervlakte achteruit gaat.
Reis mee door onze flora. Gevleugeld hertshooi (SL0651) is een sterk op Sint-Janskruid lijkende soort en wijkt daarvan af door de vier gevleugelde lijsten langs de stengel. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
Een reis door onze plantenfamilies. In onze droge bossen, maar ook op beschaduwde beek- en greppelkanten kan de Smalle stekelvaren (SL0426) uit de Niervarenfamilie gevonden worden. Hij is ingedeeld bij de hoofdgroep Wolfsklauwen en Varens.
Reis mee door onze flora. Groot streepzaad uit de Composietenfamilie. Vanaf begin mei siert Groot streepzaad onze dijken en kan als typische soort beschouwd worden voor dijken.
Reis mee door onze flora. In de lente kun je vooral op natte tot zeer natte standplaatsen de bloeiende Gewone dotterbloem uit de Ranonkelfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Reis mee door onze flora. Kale jonker uit de Composietenfamilie. Onder de distels die in onze contreien voorkomen valt Kale jonker op door zijn stakerig uiterlijk.
Reis mee door onze flora. In de lente en voorzomer kun je boven sloten met zoet water dat niet al te snel stroomt de rechtopstaande bloeiwijzen aantreffen van Waterviolier uit de Sleutelbloemenfamilie.