Reis mee door onze flora. Gewone ereprijs (SL1351) uit de Weegbreefamilie. In Nederland en Belgiƫ vind je Gewone ereprijs bijna overal in graslanden, bermen en zomen
Reis mee door onze flora. Slanke waterkers (SL0859) uit de Kruisbloemenfamilie is een vlezig kruid dat bij voorkeur als oeverplant in ondiep stromend water groeit.
De vrouwelijk bloeiende hoofdjes blijven tot lang in de herfst met hun vruchtjes zichtbaar aan de planten. De bladeren zijn smal en lijken wel wat op die van Kalmoes.
Reis mee door onze flora. Gevlekte scheerling (SL0347) uit de Schermbloemenfamilie. Het meest bekend, al uit de Griekse oudheid, is de Gevlekte scheerling als de plant waarvan het sap gebruikt is om de gifbeker voor de filosoof Socrates te bereiden.
Reis mee door onze flora. Vooral in het rivierengebied van ons land komt Geoorde zuring (SL1106) uit de Duizendknoopfamilie voor. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
De Gevlekte scheerling tref je aan langs dijken en in ruigten, maar heel opvallend is zijn verspreiding in bermen langs wegen met de bolronde witte bloeiwijzen.
De verspreiding van Canadapopulier is vooral mensenwerk. Bijna altijd gaat het om geplande aanplant hetzij in houtplatages, die soms het karakter kunnen krijgen van een loofbos, maar meestal als de bomen kaprijp zijn worden omgehakt en in de hout industrie verwerkt. Hetzij als begeleider van wegen en kanalen, waarmee ze als het ware singels in het landschap vormen.
Reis mee door onze flora. Als groenbemester vanwege de symbiose met wortelknolletjesbacteriƫn wordt Luzerne (SL0801) uit de Vlinderbloemenfamilie nogal eens ingezaaid op akkers.
Reis mee door onze flora. Watertorkruid (SL0868) uit de Schermbloemenfamilie. Langs waterkanten en vaak ook net in het water bloeit in de zomer een der meest algemene soorten uit de Schermbloemenfamilie, namelijk Watertorkruid. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Schermbloemachtigen.
Madeliefje uit de Composietenfamilie verkozen tot nationale bloem. Vanwege zijn overvloedige bloei in de maand Mei wordt het plantje ook wel Meizoentje genoemd.
Reis mee door onze flora. Hondsviooltje uit de Viooltjesfamilie komt vaak snel terug op de hellinggraslanden als beweiding met schapen ervoor zorgt dat de hogere grassen worden opgevreten. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.